От х:

Днес в x:

Експерт подозира инсценировка на авария в хотел "Вероника”

Случилото се прилича на зле планиран и зле изпълнен опит за инсцениране на авария. Това е мнението за трагичния инцидент в комплекс "Слънчев ден" на бившият началник на ДНСК, бивш главен архитект на район София Николай Христов, цитиран от БНР.

Подозренията са му, че инцидентът е предизвикан умишлено, включително са извършени някои нарушения, за да може сградата да бъде препостроена. Христов посочи обаче, че това трябва да се види и проследи документи.

Николай Христов обясни, че трябва да се види дали проектите предвиждат мерки за укрепване на оставащата част от сградата, която се срути в "Слънчев ден" в сряда вечерта.

Реконструкцията предполага подмяна на елементи. Въз основа на проекта се издава разрешението за строеж. Христов предполага, че такива има.

Събарянето се следи от строителната фирма-изпълнител, която трябва да има съответната категория за строежа, която наема подизпълнител. Ако подизпълнителят няма тази категория, контролира фирмата-строител.

Мнението на бившия шеф на ДНСК София е, че е нормално да се наемат няколко подизпълнители, както и в случая е постъпила фирмата-изпълнител при сградата на хотел „Вероника"..

Самият Николай Христов определи процесът по реконструиране на съществуващи сгради като сложен и каза, че за съжаление, в последните 15  години той е удавен в хартия и бумащина. Самият процес обаче не се контролира добре, което означава, че и мерките за сигурността на работниците не са много често на ниво.

"В случая, ако е предвидено укрепване на сградата, е трябвало да се извика проектант-надзорник, да напише "Разрешаваме премахване на еди кои си елементи", поясни Христов.

Според Христов обаче нужните документи биха могли да бъдат създадени и след извършване на работата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини