От х:

Днес в x:

Ето къде се крие тайната на моногамията

В хода на еволюцията човешкият нос е спрял да възприема половите феромони на другите хора и точно това е позволило на Homo sapiens да съвмести моногамия и живота в обществото. До този извод е сигнал австралийският антрополог Майкъл Стодарт.

Според Стодарт преди 20 млн. години, през епохата на миоцена, ароматът е бил основното средство за привличане на противоположния пол сред предците на човека. После, в хода на еволюцията и прехода към живот в общества, връзката между обонянието и сексуалното желание е била прекъсната до голяма степен. Така интензивността на реакциите на миризмата на други хора значително се понижила.

За разлика от другите бозайници, човешкото обоняние се базира само на лигавицата на носа, а вомероназалният му орган е престанал да функционира. Според Стодарт това показва, че носът на човека е свързан и с части на мозъка, които отговарят за рационалната страна от поведението ни.

С развитието на цивилизацията хората стават първите бозайници, които са сметнали своя естествен мирис за неприятен и започнали да правят опити да го премахнат с помощта на вода, сапун и парфюм, а също и да го заменят с други миризми на цветя и животни (напр. мускуса).

В човешкия мозък обаче са останали участъци, които реагират  на сексуалните аромати,  но сега те се възбуждат с помощта на парфюмерията.

Интересен факт, че в астрологията знакът, който се асоциира със секса – Скорпион, отговоря именно за носа.
Read more: http://interest.actualno.com/Eto-kyde-se-krie-tajnata-na-monogamijata-news_466664.html#ixzz3WnSxOks8

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини