От х:

Днес в x:

11 °C

Преляха язовирите в Книжовник и Езерово, възможна е вълна по Марица

Язовира в Книжовник който бе полупресъхнал през лятото днес прелива през стената

Макар и скромните засега дъждове в Хасковско и Централна България предизвикаха преливане на язовири в региона. Към момента прелива през стената на един от най-големите водоеми в хасковска област-язовира в Книжовник. Поетите обилни количества вода са прескочили стената и отиват точно във водосбора на печално известната Олудере, която има навика да наводнява един куп хасковски села с крайна цел самия Харманли. Добрата новина е, че самото село не е застрашено, защото се намира доста по-високо от самия язовир. Не така стоят нещата за селата по пътя на водата. От Книжовник тя се оттича през Караман Дере и при село Малево се съединява с Олу дере. Тя пък минава и наводнява напреки Динево и пътищата за Родопи и Любеново. Преливането е известна изненада, защото дори не е валяло много. Според синоптичната станция в Хасково в общината са паднали не повече от 25.6 литра на квадратен метър, което е един повече от умерен дъжд. Рекордът по валежи в областта държи стамболовското село Долно Черковище с 28 л/кв.м.

Така че причина за преливането не е само дъждът. Според запознати повечето вода идва от препълнения яз. Мандра, който се оттича именно в Книжовник, който, колкото и голям да е, не може да побере всички количества и прелива през стената, въпреки че изпускателите му са отворени на макс.

По-неприятното за областта е, че към момента прелива и язовирът край първомайското Езерово. Водоемът там също не е малък и се оттича в известната като рискова река Каяклийка, която пък директно се влива в Марица. Засега голямата река не излиза от коритото си, като дори за Свиленград е регистрирала отстъпление до 3 метра при критични 5. Ако обаче дъждовете продължат и язовирите по течението на Марица се отворят, може да се очаква вълна, като размерът е в зависимост от освободените количества. Повечето арендаторски водоеми практикуват откосно изпускане на излишните количества винаги, когато валежите продължат няколко дни подред. И тук има добра новина. Няма критична ситуация с язовирите край Опан и въобще Старозагорско, за които се знае, че могат много рязко да вдигнат нивото на известната с наводненията си река Сазлийка. Тя редовно потопява Симеоновградско, като дан за това имат и скъсаните на много места диги. Те така и не са оправени.

Г.Христов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини