От х:

Днес в x:

11 °C

За Великден: Чукането евтино, яденето скъпо

Агнешкото държи цена за Великден

Класическото празнуване на Великден може да излезе майка си и баща си, ако се прави по правилата. А те включват агнешко. Блеещото тази година държи цени, забележимо по-високи от миналата година и поне засега не се чува за промоции. Проверка по хасковските магазини разкри, че в най-добрия случай месото се продава на 13-13.50 лв, а го има и на 14 за кило. Дори традиционните спасители на българските пенсионери, веригите, тази година са ограничили новозеландско-австралийските си промоции. Вместо евтина мръвка от друг континент, в хипермаркетите продават уж нашенска за по 12.99 лв. И това е най-ниската цена. Очаква се в следващите предвеликденски дни да има допълнително поскъпване. Така на практика ако едно семейство реши да си вземе агънце за Великден, ще се изръси минимум със 150-160 лв. както за купешка мръвка, така и при покупка на живо. Тази година цената на килограм живо тегло стигна 6 лв. Нормалните размери на великденското агне са около 20-25 кг, като бонусът при покупка на живо все пак е суровината за дроб сърма. Иначе ако трябва да си я купувате от магазина, ще се наложи да се бръкнете с още 9 лв. за кило. Другата екстра, агнешката главичка, е роскъпнала от 4.50 на 6 лв. в магазините, като се подразбира, че от селското агне и този продукт ще ви дойде без пари. Но ще трябва да платите клането, разбира се. От друга страна, ако искате да си спестите часовете за изпичането на мръвката, трябва да предвидите още поне 35-40 лв. за фурна. Ако искате да е с екстри - пълнеж от дроб сърма или гарнитура, цената набъбва още.

Великден обаче не е само агне. Тепърва се добавят разходи за козунаци, яйца, салати, където марулята все още държи безбожните 1 лв. и прочие други глезотийки. Понеже едно зло никога не идва само, 2015-та наследява най-лошата за винарите и лозарите година, което прави и неизбежния алкохол скъпо разходно перо. Домашната ракия масово се продава по 7 лв. за литър и то ако е „кръщавана“, а за характерните нашенски 50° + се искат десятка за литър. На практика Великден излиза една пълна средномесечна хасковска заплата, разход, който 90% от семействата не могат да си позволят.

За сметка на това другият култов за Великден продукт - яйцата, държат много прилични цени - 20, 23, до 25 стотинки за бройка. Тези последните наистина са големи - може да нямат по два жълтъка, но не е сигурно, нахвали ги продавачът Йосиф Василев от хасковския зеленчуков пазар. По думите му цената на кокошата радост не е скочила кой знае колко през годините. Твърдение, потвърдено от архивите на Haskovo.net. Там е запечатано, че същият Йосиф през 2009 година е продавал яйцата си на 17-20 стотинки за бройка. И тогава, и сега, те са нашенски - от щастливите кокошки в Сусам.

Сметката показва, че Великденското чукане на яйца-борци ще ви струва цифром и словом 6 лв. за минималната 1 кора /30 броя/ или 12 лв. при предостатъчните 2 кори. Разбира се, търговците на неродени кокошки разчитат на оборота. В деня преди Велики Четвъртък се продавали по 100-120 кори на ден, каза Йосиф, но уточни, че сега продажбите намалели приблизително с 1/3. Пак си остава солидно количество, плюс онова, което се купува и на Велика събота. Двата дни са единствените, в които е разрешено боядисването на великденски яйца.

Г.Христов

Повечето купуват на кило, а не по-цели агнета
Чукането излиза евтино за Великден
Яйцата са между 20 и 25 стотинки
Като последните са наистина големи
2009-та-цените на кокошата радост са почти същите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини