От х:

Днес в x:

За Великден: Чукането евтино, яденето скъпо

Агнешкото държи цена за Великден

Класическото празнуване на Великден може да излезе майка си и баща си, ако се прави по правилата. А те включват агнешко. Блеещото тази година държи цени, забележимо по-високи от миналата година и поне засега не се чува за промоции. Проверка по хасковските магазини разкри, че в най-добрия случай месото се продава на 13-13.50 лв, а го има и на 14 за кило. Дори традиционните спасители на българските пенсионери, веригите, тази година са ограничили новозеландско-австралийските си промоции. Вместо евтина мръвка от друг континент, в хипермаркетите продават уж нашенска за по 12.99 лв. И това е най-ниската цена. Очаква се в следващите предвеликденски дни да има допълнително поскъпване. Така на практика ако едно семейство реши да си вземе агънце за Великден, ще се изръси минимум със 150-160 лв. както за купешка мръвка, така и при покупка на живо. Тази година цената на килограм живо тегло стигна 6 лв. Нормалните размери на великденското агне са около 20-25 кг, като бонусът при покупка на живо все пак е суровината за дроб сърма. Иначе ако трябва да си я купувате от магазина, ще се наложи да се бръкнете с още 9 лв. за кило. Другата екстра, агнешката главичка, е роскъпнала от 4.50 на 6 лв. в магазините, като се подразбира, че от селското агне и този продукт ще ви дойде без пари. Но ще трябва да платите клането, разбира се. От друга страна, ако искате да си спестите часовете за изпичането на мръвката, трябва да предвидите още поне 35-40 лв. за фурна. Ако искате да е с екстри - пълнеж от дроб сърма или гарнитура, цената набъбва още.

Великден обаче не е само агне. Тепърва се добавят разходи за козунаци, яйца, салати, където марулята все още държи безбожните 1 лв. и прочие други глезотийки. Понеже едно зло никога не идва само, 2015-та наследява най-лошата за винарите и лозарите година, което прави и неизбежния алкохол скъпо разходно перо. Домашната ракия масово се продава по 7 лв. за литър и то ако е „кръщавана“, а за характерните нашенски 50° + се искат десятка за литър. На практика Великден излиза една пълна средномесечна хасковска заплата, разход, който 90% от семействата не могат да си позволят.

За сметка на това другият култов за Великден продукт - яйцата, държат много прилични цени - 20, 23, до 25 стотинки за бройка. Тези последните наистина са големи - може да нямат по два жълтъка, но не е сигурно, нахвали ги продавачът Йосиф Василев от хасковския зеленчуков пазар. По думите му цената на кокошата радост не е скочила кой знае колко през годините. Твърдение, потвърдено от архивите на Haskovo.net. Там е запечатано, че същият Йосиф през 2009 година е продавал яйцата си на 17-20 стотинки за бройка. И тогава, и сега, те са нашенски - от щастливите кокошки в Сусам.

Сметката показва, че Великденското чукане на яйца-борци ще ви струва цифром и словом 6 лв. за минималната 1 кора /30 броя/ или 12 лв. при предостатъчните 2 кори. Разбира се, търговците на неродени кокошки разчитат на оборота. В деня преди Велики Четвъртък се продавали по 100-120 кори на ден, каза Йосиф, но уточни, че сега продажбите намалели приблизително с 1/3. Пак си остава солидно количество, плюс онова, което се купува и на Велика събота. Двата дни са единствените, в които е разрешено боядисването на великденски яйца.

Г.Христов

Повечето купуват на кило, а не по-цели агнета
Чукането излиза евтино за Великден
Яйцата са между 20 и 25 стотинки
Като последните са наистина големи
2009-та-цените на кокошата радост са почти същите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини