От х:

Днес в x:

Пълна каша - Кралев се оправдава с федерацията по щанги за допинга

Българският отбор по допинг отиде да вдига щанги – този анекдот усилено обикаля социалните мрежи след поредния, огромен допинг скандал в българската тежка атлетика.

Като причина за гафа лично спортният министър Красен Кралев посочи „замърсена добавка”. Милка Манева, Иван Марков, Демир Демирев са заплашени от дисквалификация доживот заради скандала.                    

Пред Нова телевизия Марио Маринов, който е представител на въпросната фирма за хранителни добавки, каза, че четири години е работил с националния ни отбор по щанги. Работех заради треньора Иван Иванов, защото той ми имаше доверие, заяви Маринов. И подчерта – хранителните добавки в България се одобряват от Българска агенция по храните (БАБХ). Той отрече в неговите добавки да има станозолол. Как още на следващия ден моят продукт „Трайбест”, който доставям, излезе причината? Лъжа е, че този продукт се прави в гараж. Той дори не се продава свободно в аптеките, категоричен беше Маринов. Правим по 200 до 1000 бройки, т.е. не е масово производство и работим на чуждия пазар - единственото изключение е националният отбор по щанги, добави той. 

Откъде тогава идва станозололът – бившият шеф на федерацията по щанги Антон Коджабашев посочи, че през 2008 година е имало почти същия случай. Г-н Маринов може да е продал напълно чист продукт, но някой „чул-недочул”, че препаратът дава много сила и купува подобен, но евтино. Това са необразовани хора, заяви Коджабашев и добави, че схемата е проста – някой препарат струва 20 лева, има друг, по-евтин за например 2 лева и се купува евтиният, който прилича на скъпия. За необразовани хора Коджабашев посочи сегашното ръководство на федерацията по щанги

Друг от бившите ни шампиони Николай Пешелов заяви, че е участвал на олимпийски игри, след като е поемал препарата, доставян от фирмата на Маринов. В момента Пешелов е треньор в Хърватия. Не мога да кажа какво е станало, защото не се познавам със сегашната федерация толкова добре. 

Изпълнителният директор на федерацията по щанги Борислав Гидиков посочи, че докато не излязат „Б” пробите, не може да коментира. Гидиков заяви, че на Маринов е плащано по банков път т.е. няма как да се върти схема с разлика в цените на два подобни препарата. И хвърли светлина – ще има проверки, не се знае още нищо и откъде е дошъл станозололът. Така и Гидиков обори задочно спортния министър Красен Кралев, който часове след като скандалът избухна, набързо посочи причината - хранителна добавка.

Позицията на спортния министър 

Спортното министерство никога не посочвало името на продукта и това на фирмата, която го доставя, измъкна се спортният министър Красен Кралев. Твърдението било на федерацията по щанги. Той заяви, че са правени проверки на "хранителна добавка" и било открито замърсяване. Абсолютна лъжа, избухна Маринов. Кралев отново посочи, че не коментира и трябвало да се докаже дали хранителната добавка била правена ръчно. 

Как още в събота (21 март) медиите взеха да ми звънят с името на моята фирма и продукта "Трайбест" и как има сигнал до прокуратурата, попита Маринов. Кралев му отговори, че тези имена ги имало в сигнала до прокуратурата на федерацията по щанги и поиска Маринов да му посочи едно негово изявление, в което е казал името на добавката и фирмата-доставчик. Ако действително не сте казвали такова нещо, ще се извиня, отвърна Маринов и добави, че гостувал в сутрешния блок на Нова телевизия и заради анонса, че неговата фирма и неговият продукт за причината за поредния допинг провал в щангите ни.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини