От х:

Днес в x:

15 °C

Тийнейджъри: Не допускай гаджето до профила си във Фейсбук

,„Брак по любов или по договаряне?“ Това е една от темите, обсъждана в младежкия форум, създаден във Фейсбук в рамките на проекта на Сдружение „ Шанс и закрила“ „ Толерантност и равнопоставеност“.

Ръководителите на проекта избират обсъждането да се проведе във Фейсбук като място, където младите хора днес прекарват голяма част от времето си, разказа ръководителят на младежките дейности по проекта Илияна Тотева.

Първоначалната резервираност дали форумът ще се получи така, че да донесе конкретни резултати, бързо изчезват, тъй като темите буквално започват да валят. Включват се хора на възраст от 15 до 57 години.

Младите сами поставят въпроси, по които биха искали да кажат своето и да чуят мнението на връстниците си.

Една от най-дискутираните теми е именно любовта, но най-обсъждания въпрос е „Брак по любов или брак по договаряне?“. Резултатите - в романтичната възраст, в която се намират 13-19 годишните, повечето от тях са категорични: ако е брак, да е по любов. В същото време младежите обаче споделят и другата страна -различна от исканото, осъзнатото по темата. А то е, че не така се получава непременно в действителността - в нея договарянето повече върши работа.

Форумът в социалната мрежа е само следствие на по-сериозната работа по проекта, финансиран с близо 34 000 евро. Той е обхванал 240 младежи от Хасково, Любимец и Свиленград. Те са от различни социални групи - сред тях има сираци, роми и ученици от масовите училища.

Целта е да бъде създаден механизъм, чрез който младите хора да се научат да определят коя връзка е полезна за тях и кога тя се превръща в риск, посочи ръководителят на проекта и председател на УС на Сдружение “Шанс и закрила“ Малина Славова. Друг търсен ефект е да се насърчи толерантността и равнопоставеността между подрастващите по полов признак, както и да се намали рискът младежите да станат насилници или жертви на домашно насилие.

Тренингите са проведени в 12 образователни институции по време на 2-те години на проекта. В образователните сесии освен обучител са участвали като ментори и младежи, обучени по проекта.

Въпреки че резултатите все още не са анализирани изцяло, на първо четене сме доволни от тях, коментира ръководителят на разработката.

Промените, настъпили в нагласите им към края на проекта спрямо началото, е показателно за смисъла от подобни обучения, смята и Илияна Тотева. Като пример тя посочи въпроса дали е приемливо партньорът да преглежда входящите обаждания, дали да има достъп до профила ти във Фейсбук. Отначало много от младите хора са смятали, че даването на достъп до личните контакти е признак на доверие и е нещо нормално. В края на програмата обаче при попълването на анкетният лист се оказва, че много от младите са сменили разбиранията си по темата. Повечето от тях вече приемат, че не е редно, дори да имат доверие на партньора си, да му дават достъп до тези лични данни, защото не се знае как ще се развие връзката им.

По друга от темите - в началото младите хора са приемали, че когато партньорът им звъни непрекъснато по телефона, иска да има непрекъснат контакт, това е нормално и е възприето от тях като израз на любов. В края на проекта, при оценката на резултатите става ясно, че все по-малко от тийнеджърите вече смятат тези действия на партньора за приемливи и са категорични, че те по-скоро показват обсебване, опит за контрол в отношенията, че по подобен начин постъпват тези, които не са сигурни във връзката си.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини