От х:

Днес в x:

7 °C

Тийнейджъри: Не допускай гаджето до профила си във Фейсбук

,„Брак по любов или по договаряне?“ Това е една от темите, обсъждана в младежкия форум, създаден във Фейсбук в рамките на проекта на Сдружение „ Шанс и закрила“ „ Толерантност и равнопоставеност“.

Ръководителите на проекта избират обсъждането да се проведе във Фейсбук като място, където младите хора днес прекарват голяма част от времето си, разказа ръководителят на младежките дейности по проекта Илияна Тотева.

Първоначалната резервираност дали форумът ще се получи така, че да донесе конкретни резултати, бързо изчезват, тъй като темите буквално започват да валят. Включват се хора на възраст от 15 до 57 години.

Младите сами поставят въпроси, по които биха искали да кажат своето и да чуят мнението на връстниците си.

Една от най-дискутираните теми е именно любовта, но най-обсъждания въпрос е „Брак по любов или брак по договаряне?“. Резултатите - в романтичната възраст, в която се намират 13-19 годишните, повечето от тях са категорични: ако е брак, да е по любов. В същото време младежите обаче споделят и другата страна -различна от исканото, осъзнатото по темата. А то е, че не така се получава непременно в действителността - в нея договарянето повече върши работа.

Форумът в социалната мрежа е само следствие на по-сериозната работа по проекта, финансиран с близо 34 000 евро. Той е обхванал 240 младежи от Хасково, Любимец и Свиленград. Те са от различни социални групи - сред тях има сираци, роми и ученици от масовите училища.

Целта е да бъде създаден механизъм, чрез който младите хора да се научат да определят коя връзка е полезна за тях и кога тя се превръща в риск, посочи ръководителят на проекта и председател на УС на Сдружение “Шанс и закрила“ Малина Славова. Друг търсен ефект е да се насърчи толерантността и равнопоставеността между подрастващите по полов признак, както и да се намали рискът младежите да станат насилници или жертви на домашно насилие.

Тренингите са проведени в 12 образователни институции по време на 2-те години на проекта. В образователните сесии освен обучител са участвали като ментори и младежи, обучени по проекта.

Въпреки че резултатите все още не са анализирани изцяло, на първо четене сме доволни от тях, коментира ръководителят на разработката.

Промените, настъпили в нагласите им към края на проекта спрямо началото, е показателно за смисъла от подобни обучения, смята и Илияна Тотева. Като пример тя посочи въпроса дали е приемливо партньорът да преглежда входящите обаждания, дали да има достъп до профила ти във Фейсбук. Отначало много от младите хора са смятали, че даването на достъп до личните контакти е признак на доверие и е нещо нормално. В края на програмата обаче при попълването на анкетният лист се оказва, че много от младите са сменили разбиранията си по темата. Повечето от тях вече приемат, че не е редно, дори да имат доверие на партньора си, да му дават достъп до тези лични данни, защото не се знае как ще се развие връзката им.

По друга от темите - в началото младите хора са приемали, че когато партньорът им звъни непрекъснато по телефона, иска да има непрекъснат контакт, това е нормално и е възприето от тях като израз на любов. В края на проекта, при оценката на резултатите става ясно, че все по-малко от тийнеджърите вече смятат тези действия на партньора за приемливи и са категорични, че те по-скоро показват обсебване, опит за контрол в отношенията, че по подобен начин постъпват тези, които не са сигурни във връзката си.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини