От х:

Днес в x:

19 °C

Тийнейджъри: Не допускай гаджето до профила си във Фейсбук

,„Брак по любов или по договаряне?“ Това е една от темите, обсъждана в младежкия форум, създаден във Фейсбук в рамките на проекта на Сдружение „ Шанс и закрила“ „ Толерантност и равнопоставеност“.

Ръководителите на проекта избират обсъждането да се проведе във Фейсбук като място, където младите хора днес прекарват голяма част от времето си, разказа ръководителят на младежките дейности по проекта Илияна Тотева.

Първоначалната резервираност дали форумът ще се получи така, че да донесе конкретни резултати, бързо изчезват, тъй като темите буквално започват да валят. Включват се хора на възраст от 15 до 57 години.

Младите сами поставят въпроси, по които биха искали да кажат своето и да чуят мнението на връстниците си.

Една от най-дискутираните теми е именно любовта, но най-обсъждания въпрос е „Брак по любов или брак по договаряне?“. Резултатите - в романтичната възраст, в която се намират 13-19 годишните, повечето от тях са категорични: ако е брак, да е по любов. В същото време младежите обаче споделят и другата страна -различна от исканото, осъзнатото по темата. А то е, че не така се получава непременно в действителността - в нея договарянето повече върши работа.

Форумът в социалната мрежа е само следствие на по-сериозната работа по проекта, финансиран с близо 34 000 евро. Той е обхванал 240 младежи от Хасково, Любимец и Свиленград. Те са от различни социални групи - сред тях има сираци, роми и ученици от масовите училища.

Целта е да бъде създаден механизъм, чрез който младите хора да се научат да определят коя връзка е полезна за тях и кога тя се превръща в риск, посочи ръководителят на проекта и председател на УС на Сдружение “Шанс и закрила“ Малина Славова. Друг търсен ефект е да се насърчи толерантността и равнопоставеността между подрастващите по полов признак, както и да се намали рискът младежите да станат насилници или жертви на домашно насилие.

Тренингите са проведени в 12 образователни институции по време на 2-те години на проекта. В образователните сесии освен обучител са участвали като ментори и младежи, обучени по проекта.

Въпреки че резултатите все още не са анализирани изцяло, на първо четене сме доволни от тях, коментира ръководителят на разработката.

Промените, настъпили в нагласите им към края на проекта спрямо началото, е показателно за смисъла от подобни обучения, смята и Илияна Тотева. Като пример тя посочи въпроса дали е приемливо партньорът да преглежда входящите обаждания, дали да има достъп до профила ти във Фейсбук. Отначало много от младите хора са смятали, че даването на достъп до личните контакти е признак на доверие и е нещо нормално. В края на програмата обаче при попълването на анкетният лист се оказва, че много от младите са сменили разбиранията си по темата. Повечето от тях вече приемат, че не е редно, дори да имат доверие на партньора си, да му дават достъп до тези лични данни, защото не се знае как ще се развие връзката им.

По друга от темите - в началото младите хора са приемали, че когато партньорът им звъни непрекъснато по телефона, иска да има непрекъснат контакт, това е нормално и е възприето от тях като израз на любов. В края на проекта, при оценката на резултатите става ясно, че все по-малко от тийнеджърите вече смятат тези действия на партньора за приемливи и са категорични, че те по-скоро показват обсебване, опит за контрол в отношенията, че по подобен начин постъпват тези, които не са сигурни във връзката си.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини