От х:

Днес в x:

Откритието на Гудиър - гумените ботуши, пак модни и необходими

В кишавото напоследък време сигурно всеки се сеща за гумени ботуши.

Освен това през последните 5-6 години гумените ботуши си завзеха местенце в модата и вече не се считат за просташка част на облеклото, която трябва да се употребява само в краен случай. Напротив, днес те са шикозни, в най-различни цветове и могат да са интересен щрих в облеклото, носещ настроение. Световноизвестните модни марки вече се надпреварват да пускат гумени ботуши в колекциите си - в разнообразни модели, при това някои от тях и на доста високи цени.

Знаем ли обаче за произхода на тези най-необходими в дъжд и сняг спасители за сухи крака?

Всъщност индианците от Амазония от незапомнени времена си правят гумени ботуши за еднократна употреба. Технологията им е простичка - потапят краката си в течен латекс, докато той се втвърди и образува непромокваема кора.

Но същинската история на гумените ботуши започва от Уелингтън (Англия). В началото на 19-ти век херцогът на Уелингтън Артър Уелсли поръчал да му изработят ботуши, но такива, че да предпазват краката му в поройните дъждове.

Обущарят му направил ботуши от мека телешка кожа, които и до днес са известни като “Уелингтън ботуши”. Те бързо се разпространили сред британската аристокрация, която разбира се следвала диктуваната от херцога мода.

Първите опити за използването на гума в облеклото се провалят, защото или се разтапя в горещо време, или се втвърдява като гранит през зимата. Първите гумени ботуши обаче се появили само година след смъртта на херцогът на Уелингтън през 1852 година. Пробивът идва, когато Чарлз Гудиър нагрява гума, примесена със сяра, и случайно разсипва малко от сместа върху печката в кухнята. Процесът, който той открива случайно, решава проблема с непостоянния състав на гумата.

Той е толкова въододушевен, че изпраща образците си на Томас Хенкок и Чарлз Макинтош, които впоследствие стават търговци на гумени изделия. След като ги анализирали, те успели да възпроизведат процеса и го патентовали през 1843г., като го нарекли,,вулканизация” по името на римския бог на огъня.

Гудиър е обезсмъртен 40 години след кончината си, когато се появява едноименната каучукова компания. Тя и до днес е сред най-големите в света. Годишният й оборот надхвърля 19 милиарда долара.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини