От х:

Днес в x:

Анкара: Португалия е ”говорител на Турция в Европа”

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви снощи, че Португалия е "говорител на Турция" в преговорите за присъединяване на неговата страна към ЕС.
"Португалия стана говорител на Турция в Брюксел, изглежда че тя е страната, която най-добре разбира" нашата позиция", заяви Давутоглу на пресконференция след двустранната среща на върха в португалската столица, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Португалия винаги е демонстрирала желанието си Турция да се присъедини към Европа и разбира най-добре нашата способност да осъществим реформи, добави турският премиер. 

Португалският му колега Педру Пасуш Коелю се изказа за ефективни присъединителни преговори, за да не се създаде у Турция впечатление за процес, който никога не свършва. Той напомни, че Португалия винаги е поддържала приемането на Турция в ЕС - перспектива, която ще бъде благоприятна и за двете страни. 

Още през май 2013 г. Пасуш Коелю се изказа за ускоряване на тези преговори по време на визита на президента Абдуллах Гюл. 

Турция официално е кандидат за ЕС от 1999 г., но преговорите, започнали през 2005 г., се оказаха най-продължителните, водени някога, със само 14 отворени глави от 35 и само една затворена досега, припомня Франс прес.

На пресконференцията Коелю подчерта, че географското положение на Турция с оглед появята на групировката "Ислямска държава", прави още по-важни преговорите с ЕС. 

Турция ще обсъжда с иракските власти евентуална своя роля в операции срещу "Ислямска държава" в частност за освобождаването на Мосул, когато бъде взето решението за такава операция, заяви Ахмет Давутоглу.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини