От х:

Днес в x:

Проверка на общината уволни директора на Старческия дом

Вълко Пехливанов вдигна ръце от Старческия дом

Проверка извършена от община Хасково е довела до оставката на директора на Старческия дом Вълко Пехливанов. Вчера той е обявил пред персонала, че вече няма да им е началник. По непотвърдена информация Пехливанов е преназначен на друга длъжност в общината. Домът за стари хора също е общински макар и да се финансира целево от държавата.

Haskovo.net научи, че в основата на изненадващия развой на нещата стои инспекция на местната администрация из делата, най-вече финансови, на Дома. Тя е била извършена преди две седмици след сигнал от страна на персонала. Проверката е констатирала, че сигнала е основателен, както и редица финансови нередности в управлението на бюджета на социалното заведение. Старческият дом се финансира от Министерството на труда и социалната политика с по близо милион годишно, като бюджета се формира на базата на капацитет и домуващи. Принципът е същия както при училищата и учениците, само дето тук се отпуска по 5 пъти по голяма сума за издръжката на 1 домуващ-някъде около 6500 лв годишно. На практика това е и единственото официално приходно перо за социалното заведение, като се изключат даренията.

Вълко Пехливанов не бе открит за коментар. Телефонът на който по принцип винаги е намиран е изключен. Бившият шеф на социалните бе на мушката от дълго време, след трагичния инцидент в началото на миналата година, когато трима старци загинаха в съня си при пожар. Тогава обаче Пехливанов съумя да се защити от обвиненията в престъпна небрежност, след като се оказа, че той е сигнализирал отдавна за липсата на димни датчици, които биха могли да предотвратят трагедията. Вместо тях, общината закупила микробус.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини