От х:

Днес в x:

Трима млади с награди на галерия „Нюанс“

Трима млади таланти, завършили  Националната художествена академия, са първите лауреати на конкурса за съвременно българско изкуство, приключил снощи в галерия „Нюанс“.

 С финала на състезанието, в което се включиха рекорден брой - 230 артисти от всички сфери на арта - живопис, графика, фотография, инсталация, видео... бе отбелязан първият рожден ден на изящния салон в центъра на столицата (ул. „Денкоглу“ 18 в съседство с „Витоша“).

 За изминалите 12 месеца в нея бяха представени майстори като Николай Райнов, Емил Стойчев, Кольо Карамфилов (посмъртно)... елитна сбирка от творби на Ярослав Вешин. Оценителите в конкурса с шеф проф. Андрей Даниел присъдиха челното място на Велислава Гечева (1986 г.), завършила живопис в София и специализирала в Италия по програма „Еразъм“.

 Досега Велислава е отличавана от фондациите „Едмонд Демирджиян“ и „Райна Кабаиванска“, в конкурс на банка „Сосиете Женерал“ и НХА. Освен в големи столични галерии е показвала творби в Мачерата, Италия, в Арт центъра на Юго Вутен в Херенталс, Белгия...

 С втора и трета награда си тръгнаха 30-годишните Иля Бакалов и Деян Янев. Иля е учил скулптура в Художествената гимназия и стенопис в НХА в София, а Деян има и две специализации зад граница - във Виенската академия и в Сите дез`Ар, Париж. Между тримата ще бъде поделен наградният фонд от 5000 лв. на „Нюанс“, а Велислава ще има и шанса да нареди през 2016-а самостоятелна изложба в галерията.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини