От х:

Днес в x:

Американци станаха мама и тати на болно хасковско сираче

Двойка американци станаха благодетели за едно от десетките хасковски сирачета през миналата година.

Макар че имат свое дете, съпрузите от САЩ са осиновили 7-годишно момиченце от региона с лека форма на детска церебрална парализа и тремор. Без да се колебаят, американците се решават на стъпката да поемат грижите за първокласничката, като заявяват, че болестите й се лекуват безпроблемно в страната им. Историята за болното момиченце без родители, което в крайна сметка вече си има задокеански мама и тати, разказа шефът на областната социална служба в Хасково Стефан Манахилов.

Още четири сирачета от региона са намерили през миналата година родители и дом зад граница. Те са на възраст над 4 години. Две от дечицата са заминали за Франция, другите две са осиновени в Италия.

Още 20  от обитателите на  хасковските домове за сираци също си имат вече семейства, те са осиновени в България.

В момента вписаните в регистъра за осиновяване дечица от региона са 102. От тях 5 са на възраст до 4 години. 60 % от сираците над тази възраст са с увреждания. Те са включени в регистъра и за международно осиновяване.

Стефан Манахилов коментира, че като цяло през последните години децата сираци в хасковски регион намаляват. Към момента повечето от тях се отглеждат в 117 приемни семейства, като едно от тях е доброволно.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини