От х:

Днес в x:

Проф. Михаил Константинов: Озверяла банда превръща България в Анадола

По-добре е проблемът с безразборната сеч да се надценява, защото милиони кубици дървесина се изнасят в чужбина, а българската гора се топи. Около това се обединиха в студиото на бТВ проф. Михаил Константинов и Красимир Дачев, които следят темата от години.
„Положението с българските гори е наистина катастрофално. Убийците на българската гора и бъдещето на България са абсолютно безскрупулни. Това е някаква озверяла банда от хора, изгубили човешкия си облик“, заяви проф. Константинов.
По думите му хората трябва да се обединят по места и просто да ги спрат, защото с убиването на гората се убива и бъдещето на България. Той коментира, че не може да разбера как отговорните фактори не разбират или се правят, че не разбират какво се случва. Професорът подчерта, че всички данни, които се изваждат, са лъжливи. „Ако подходим с презумпцията за невинност, ще кажем, че те не знаят какво се случва, но това ще означава, че те са некомпетентни и не са за там“, каза той по повод грешните данни, които идват от министерството за дадените разрешителни за сеч и действително изсечените дървета. „Няма много възможности, когато човек е купен – той или лъже, или е заплашен, или не знае какво говори. Нека си изберат кое от тези три неща е“, настоя той.
Константинов каза, че стотици хора му се обаждат от различни части на страната за масова сеч, която определи като абсурд в новата история на България. „Това е някаква башибозушка история“, подчерта той.
Предприемачът Красимир Дачев защити първоначалните действия на настоящото ръководство на министерството, което веднага се е захванало с проблема, който по думите му е много наболял в обществото. „Това е един процес, който е започнал преди 25 години и се прави пред очите на всички“, каза той и допълни, че за сечта има много виновни, защото тя не се случва за една нощ.
Двамата се обединиха около това, че от страната се изнасят милиони кубици дървесина и това лесно може да се проследи. Те смятат, че хората трябва да се обединят на места, за да може по-лесно да справят с проблема, тъй като местните знаят най-добре какво се случва и кой е виновен.
Никакво залесяване не може да компенсира сечта на здрави дървета. „Ако не се спре сечта, ще заприличаме на Северна Гърция и Анадола“, подчерта проф. Константинов, като допълни, че голяма част от последиците от наводненията е сечта на горите.
Санитарна сеч трябва да се прави, но в България не се сече хармонично. „Има гори, в които човешки крак не е стъпвал повече от 40 години“, заяви Дачев и призова да не се стига до крайности нито в една от двете посоки. Той обаче се съгласи с Константинов, че е по-добре да се надцени опасността от масовото изсичане на гори.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини