От х:

Днес в x:

Бурни протести в Турция срещу джамии в училищата

Хиляди хора излязоха на демонстрация срещу часовете по религия в училище и строежа на джамии в училищните дворове и нарекоха случващото се в страната „тиха ислямизация”. В много турски градове полицията разпръсна с водни оръдия и сълзотворен газ днешните протест, пишат турските медии. Вестник „Хюрриет” подчертава, че подготовката за деня на масовия бойкот върви отдавна и е под егидата на опозиционните партии.
Демонстрантите се противопоставят на насилственото налагане на часове по ислям във всички начални, средни и висши училища, и на държавния план за наличие на молитвени храмове в дворовете на всяко учебно заведение.

Протестът в Измир е наблюдаван от полицейски хеликоптери, което провокира хилядите хора да потеглят към друг площад. Бронирани автомобили и водни оръдия обаче ги блокираха и затвориха всички улици. Полицейски директор издаде категорична забрана за шествието на демонстрантите и ги предупреди, че ако не се подчинят, ще последва силова разправа с тях.

Очаквано протестиращите потеглиха, но бяха ударени от мощна вълна сълзотворни газове и водни струи, полицията се нахвърли с палки, бяха задържани голям брой активисти. По нареждане на областния управител на Измир дирекцията по образованието ще наложи дисциплинарни мерки спрямо учителите и учениците, които участват в протестите. Той нарече организаторите на бойкота „престъпни маргинални групи” и призова младите хора да стоят далеч от тях.

В защита на светското образование и против задължителното обучение по религия подобни масови протести се състояха в Анкара, Истанбул и в много други градове в Турция. В тях се включиха цели гимназии, много студенти и университетски преподаватели.

Най-тежка е полицейската разправа с демонстрантите в Истанбул и Измир, където и арестуваните са особено много, уточнява „Хюрриет”.

Сред задържаните е и журналистката Еда Ебру Нанеджи, която е била в момент на работа на площада, уточни агенция „Сондакика”. В бъркотията тя не успяла да извади служебната си карта, поради което цивилни и униформени полицаи са извили ръцете ѝ със сила и с ритници са я качили в полицейски автобус.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини