От х:

Днес в x:

Брутални глоби за шмекерите в Синята зона

С фалшиви стикери бяха спипвани редови автомобили


Драстични глоби за всички, които шмекеруват с фалшив или подправен талон за абонамент в Синята зона, се кани да наложи Общинският съвет в Хасково по предложение на кмета Георги Иванов. Поради зачестилите случаи на заловени хасковлии с талони, които не са издадени от оторизираните за това предприятия - вече закрития „Паркинги и гаражи“ или настоящото „Тролейбусен транспорт“, кметът предлага да се въведе рестрикция с която да се предотвратят нарушенията, ощетяващи законните платци за място в Зоната. Досега такъв параграф не е съществувал в общинската "Наредба за обществения ред при използване на ППС“ и според кмета е време вече да се въведе.

Новите санкции за тарикати са повече от солени - в най-добрия случай от 200 до 500 лв, а в най-лошия-между 2 и 3 хиляди. Любопитна е формулировката на глобяваните – това са всички, които подправят, фалшифицират, копират или ПРЕОТСТЪПВАТ талоните за абонамент в зоната. С други думи наказуеми ще бъдат и онези, които дадат талона си на някого, дори това да е син или баща. Член 27-ми от Наредбата за обществения ред при използване на ППС е изричен, че „Абонамент за синята зона се издава за конкретен автомобил и не могат да се преотстъпват за друг, независимо от неговия собственик или ползвател“. Така че дори редовен талон ще е повод за глоби, стига да не си е на отбелязания към него автомобил.

Разликата в санкциите е на базата на цената на абонамента. Най-малката глоба е съответно за най-евтиния годишен абонамент - 72 лв. Той се полага на постоянно живеещите в Синята зона, които не са продали или преустроили гаража си. За преотстъпването или фалшифицирането на такъв талон се налага от 200 до 500 лв глоба. Следват годишните талони за конкретно място в зона А /широк център/, които съответно са 360 лв за физическо лице и 480 лв за фирма. Тук заплахата е да ви бръкнат в джоба за 500 до 1000 лв. Най-солено излиза прегрешаването за конкретно място в идеален център, за което собственикът плаща 960 лв на година. Този който си „поиграе“ с такъв талон го грози глоба от 3 бона.

Въвеждането на тези санкции нямат за цел набавянето на финансови средства, а пълното предотвратяването на тези нарушения, мотивира се докладната. Тя ще бъде гледана на сесията на ОБС на 27.02.

Фалшивите талони за Синя зона имат богата история в Хасково. Започнаха ги почти с въвеждането на самата Зона, като годишно се хващаха поне по 10-тина души. Досега обаче хванатите да шмекеруват не бяха глобявани, а се предаваха на прокуратурата. Деянието се интерпретираше като изготвяне на документ се невярно съдържание, което е наказуемо от закона. Общинските наредби са подзаконов нормативен акт и не могат да изземват функциите на закон. Сега обаче кметът мотивира реформата си с друг закон - чл. 21 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Посоченият параграф дава право на общинския съвет да приема правилници, наредби и инструкции, респективно и съответните промени в тях.

Г. Христов

Такива на държавни служби, като служебната на държавен фонд "Земеделие"
Че дори и на гости на града
Бумът бе през 2011-та
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини