От х:

Днес в x:

Работа от нафталина на хасковския трудов пазар

В града на Хранително-вкусовата промишленост и шивачите не дават големи заплати и на тях

Работни позиции които се въртят от седмици, понякога и месеци, без да бъдат заети, предлага поредната справка на хасковското Бюро по труда. Поглед по диагонал остава впечатлението, че трудовия пазар е живнал и отчаяно се нуждае от хора, с вакантните 69 позиции само за Хасково. Обаче.

В списъка са брадясалите свободни места за шофьор на международни превози, заварчик, готвач/3 бр/, сервитьори 3 броя, рецепционист и камериерка по 2, спортен букмейкър, специалист по контрол на разплащанията/2бр/ каквото и да значи това, 3-ма специалисти по обслужване на клиенти на турски, еклектротехник в строителстовто, продавачи и т.н. Залежават дори и началнически длъжности, като "началник склад", където първо се искаше само висше, сега може и средно. Човек ще рече, че в града на текстила и шивачките са се свършили-от време оно се мъдрят 5 позиции за шивач на спортно облекло и нито изчезват, нито бройката намаля. Същата е работата и с шивач на дамска конфекция, двама кроячи и работници в текстилната промишленост. Май не напразно от местната Просвета се канят да обявят шивашките паралелки за защитена професия и да ги има в училище дори с минимален брой деца. Иначе уж Хасково има шивашко училище, а няма шивачи. Впрочем същото важи и за Автото и нуждата от шофьори, ел техници по автомобилите и продавач-консултант в магазин за автомобилни части, както и двама отговорници за техническа поддръжка на автобуси. Последните две са относително нови позиции в Борото по труда. Иначе вече 4-та седмица се чакат 4-ма преводачи на немски, италиански, френски и испански език. От тях се очаква да превеждат софтуер за износ за Западна Европа.

Все по вакантни са длъжностите, за които се иска висше. Двете медсестри така и не са намерени, месец след като се появи нуждата от тях. Трябвали за хосписа в Стамболово и за практика в село. Няма главен счетоводител, няма инженер геодезист, няма дори технически секретар, защото вероятно мераклиите за секретари нямат задължително изисквания немски език. Най-новата обява е за мистериозно звучащата длъжност „Технически изпълнител”. Тя обаче е допустима само за младежи до 29 години, наети по член 36-ти от Закона за насърчаване на заетостта. Офертата не позволява да се разбере, какво техническо ще изпълнява младежа.

Същевременно Хасково е градът с една от най-големите безработици в страната. Обясненията за многото свободни места и многото свободни от работа хора са диаметрално противоположни, в зависичост кой ги дава. Според работодателите няма подготвени кадри, не им се работи или пък искат много пари. От другата страна пък са категорични, че не работата, а заплащането й е от нафталина. Или както обобщи млад човек, попаднал от година в мелницата на хасковското търсене и предлагане на работа, абсурдно е да искаш от висшист да ти работи за 400-500 лв. Според 26-годишния технолог в ХВП Васил* това е максимумът който работодателите в сферата предлагат, под претекс, че търсещия няма опит. Което разбира се е неизпълнимо условие за току що завършил университета кадър.

Г.Христов

*Младият мъж не разреши да бъде цитиран с истинското си име. Все още си търси работа

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Об
    ОБЕКТИВЕН
    4 0
    18:46, 25 яну 2015
    Илюжен........
  • 2
    Ни
    ники_1422205356
    34 0
    18:57, 25 яну 2015
    За какво ще защитават шивашките паралелки?В Хасково има квалифицирани шивачки повече от необходимото,но не искат да работят по 10 часа,включително и събота за 500 лева.От просветата да не мислят,че новите шивачки ще искат да работят за бог да прости.
    • Ши
      Шиене без пари
      23 -2
      21:16, 25 яну 2015
      Какви ти 500лв бе,жените работят за 300лв чисто+всяка събота без заплащане.
  • 3
    Ho
    hodja
    11 -2
    19:53, 25 яну 2015
    kak 6te ima kato programite ot buroto po truda se otpuskat za hora koito si rabotqt i sefowete maknat darjawata towa e nenujna administraciq
  • 4
    На
    нанз
    5 0
    21:46, 25 яну 2015
    Златева друга простотия няма да измисли
  • 5
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    14 0
    11:10, 26 яну 2015
    Човекът, който пише и изкарва, че хората не искат да работят или че няма хора, които да работят май никога не си е търсил и не знае защо такива позиции стоят свободни! първо, след като са все още свободни или не плащат достатъчно или пък отношението/условията им към служителите са отвратително/и, нещо което се разчува, като разбира се и двете практики са доста обичайни за град хасково. Така че моля ви не се опитвайте да осъждате хората, които не са пожелали да запълнят невероятните свободни позиции!
Последни новини