От х:

Днес в x:

Бабешка война за новородени в Узунджово

18-годишната Виктория с последните новородени в Узунджово-близнаците Георги и Йордан


Студена бабешка война беляза днешния празник на родилната помощ в село Узунджово. Многобройните селски баби, обединени досега за всички празници, успяха да демонстрират, че и в третата възраст хората могат да се карат за глупости и се разцепиха на две читалища-едното тяхното, другото това в което кракът им няма да стъпи. А всички празници се отбелязват на квадрат, ако и да са през една улица разстояние.

Така бе и на днешния Бабин ден. За едно и също събитие бяха мобилизирани два магарешки кабриолета, две групи баби в носии, две бърдучета с вино и няколко пъти по две шишета с ракия. Бяха открити и две къщи със сравнително скоро родени деца, чиито майки чинно подливаха вода на идващата да бабува акушерка. В пътуването по двете дестинации бабите се надпяваха толкова гласовито че цяло Узунджово се оказа озвучено и без тонколони. В търсене на дори микроскопично предимство пред конкуренцията, бабите вадеха всякакви козове. Така например читалището доайен-120 годишното „Цвят“ цака с последните деца родени в най-голямото хасковско село. „Близнетата“ Георги и Йордан поели първата си глътка въздух на 10-ти декември миналата година за радост на 18-годишната си майка Виктория и за гордост на таткото Данаил Живков. Двамата юнаци не се появиха в двора на къщата за тържествения ритуал, но за сметка на това пърхащата от радост свекърва Баба Динка умиваше старателно ръцете на старшата бабуваща. Тя пък бе дошла с целия наличен арсенал за гонене на зли духове-нанизи люти чушки на врата и като венец на главата, керемида с вестник и жив огън, с който да се изгонят демоните от щастливата къща. Изрецитира 2000 думи за 3 минути, нарече за здраве и късмет децата и поведе кръшно хоро на улицата отпред. Бурните песнопоения на бабите заглушаваха даже и съпровождащия акордеон. Въпреки противната мъгла и ръмящия дъжд хората на „Цвят“ се постараха да оцветят мрачното време и най-вече да информират квартала и конкуренцията за мероприятието си. Съперниците бяха през 5 къщи нататък.

Конкуренцията бе по-тиха със своята гъдулка, но пък се радваше на голямо медийно внимание. Техният Бабинден бе отразяван едновременно от телевизия Скат и ТВ 7, чийто ококорени репортери може би за пръв път виждаха селски ритуал. Тук бебето бе доста големичко-20 месечния Борислав, но затова пък бабуващата бе най-старшата на селото. Гордостта на новоучреденото читалище „Пенко Пенков“, Баба Николина Павлова, се похвали че изродила всички бебета в Узунджово от древността до наши дни. Специално за „нашите дни“ по скоро помагала с ценни съвети по време на бременноста на узунджовки, подшушнаха съселяни, но признаха че бая новородени са минали през ръцете й. Майката в червено Миглена Костова поведе хорото за радост на операторите петимни за малко цвят в сивотата на 21-ви януари. И умили бабите отстрани - стройна като фиданка била тяхната мома. Една точка пред конкурентното читалище. В цялата галиматия кмета Димитър Ничев взе най-соломоновското решение-да си остане в кметството и не присъства на нито един от бабешките дни. Безцеремонния кметски първенец не се страхувал да гони крадците със сопи от дворовете, но изпитвал истински боязън от бабешкия гняв. Затова на всички мероприятия гледа по-равно да уважи двете читалища. Най-бабиния ден обаче му дошъл в повече и той не посмял да се озове между острите читалищни камъни.

Иначе Узунджово има с какво да се похвали на Бабинден. За миналата година най-голямото хасковско село отчете 10 новородени, без да се броят тези от Махалата. Естественият прираст отвежда населеното място до близо 2000 души, макар постоянно живеещите да са около 1700. Това е селото и с най-много гласоподаватели /и то реформатори/ в цялата хасковска община-над 1200 души.

Г.Христов

Бойните баби на Цвят подгряха за мероприятието по пътя към къщата

Който пие зло не мисли
За злото има люти чушки и огън
Конкуренцията също не спеше-Баба Николинка е старшата акушерка на Узунджово

Майката в червено Миглена Костова подлива на бабуващата
С малкия Борислав, на година и 8 месеца
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ге
    гетото
    11 -11
    17:16, 21 яну 2015
    Тези ******и упорито се множат и двоят.
  • 2
    Ss
    ss-23
    5 -10
    22:16, 21 яну 2015
    Не,не се двоят по-скоро се роят като пчелите.Когат... Виж коментара
  • 3
    Ge
    georgi_1422030189
    5 -1
    18:18, 23 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 4
    Ге
    Георги
    8 -1
    19:22, 23 яну 2015
    Къде ги видяхте тези ******и аз съм чист Българин и се гордея със това .А Виктория със малките сладкиши ми е племенница и са си чисти българи хайде по нежно с коментарите !
Последни новини