От х:

Днес в x:

Хасковлия учреди партия без лидер

Иван Господинов

Иван Господинов от Хасково е един от десетината учредители на партия ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност), чиито документи за регистрация са внесени в съда миналия петък, придружени с над 2600 подписа. Създателите на новата партия се познават от протестите през юли миналата година. Повечето от тях участват и в Протестна мрежа.

„Искаме да създадем нов тип партия, без лидер. Решенията ще се вземат след обсъждане между членовете, предимно онлайн. Не харесваме нито една от сегашните партии, но бихме застанали зад всяка добра идея, независимо от коя партия идва”, казва за Haskovo.net младият хасковлия.

Иван Господинов е възпитаник на Езиковата гимназия в Хасково. Завършил е философия в Лайпциг, Германия миналата година. От тази есен ще е учител по немски език и философия в 74 СОУ в София. „Върнах се в България, защото искам да се занимавам с образование, а в Германия приносът ми би бил незначителен, там образователната система е на много високо ниво. В България има какво да се прави”, обяснява младият философ.

Сред останалите учредители на новата партия са Жюстин Томс, Емил Георгиев, адвокат от София, Дарин Стойков, Михаил Ернесто. Всички те се познават от протестите миналата година. Обединява ги желанието за активно гражданско общество.

Новата партия има своя платформа в интернет – Deos.bg, където са публикувани основните документи на формацията, има форум за широко обсъждане.

Ето как се обръщат към гражданите от ДЕОС, цитат от сайта им:

„Политиката, казваш, е мръсна работа. Всъщност си прав, доста мръсни хора се опитаха да омерзят хората и да ги дистанцират от обществения и политическия живот. Знаем, меритокрацията отдавна е напуснала политическите сараи. Парадоксално е, че колкото повече си повтаряме “няма смисъл” толкова повече наистина няма смисъл. Винаги сме казвали, че промяната ще се случи само след като и ние се променим.

Нямам време, казваш, не е за мен тая работа. Всъщност, ние не искаме времето ти, само усилията ти. Нямаме партийни клубове и не правим пленумни сбирки, на които да дремеш на последния ред. Решаваме нещата бързо и ефективно, най-често онлайн. Колкото повече хора сме, толкова по-малко време ще отделяш за участието си в политическия живот.

Никога не съм се виждал като партиен член, казваш, това не съм аз. Да, знаем – партия е мръсна дума и не искаш да си мърсиш биографията с това. Затова и решихме да започнем начисто и отначало. Не те викаме на партиен събор на планински връх. Няма и членски книжки, държим да отбележим.

Аз сам нищо не мога да направя, казваш. Не е вярно – ДЕОС е особен проект, защото при нас няма значение колко са ЗА дадено решение. По-важното е да няма против. Социокрация се нарича, много е забавно да участваш в смислени онлайн-дискусии.”

Новата партия явно няма да може да участва в предстоящите избори на 5 октомври. „Това няма голямо значение. Ние пак ще работим на тези избори – за висока избирателна активност”, обяснява Иван Господинов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини