От х:

Днес в x:

Бабите коронясаха Крепост за най-младото село в България

Бабите на Крепост го превръщат в най-младото село в България

Баби, свято пазещи традицията на бабуването, превърнаха село Крепост в може би най-младото село в България. Благодарение на специалистите със забрадки в израждането на бебета, селото ежегодно се увеличава с десетки нови членове. За 2014-та година има 14 новородени, а предната година са били 2 пъти повече. Вярно, вече не се ражда вкъщи, където бабите да се развихрят, но пък снахите получават ценни съвети по време на бременността, плюс това са спокойни, че ако раждането тръгне внезапно, има кой да се погрижи за тях на място.

От памтивека това е начинът, по който Крепост се е подновявало и подмладявало, разказаха култовите селски баби, които по традиция на днешния празник на родилната помощ разиграват цял театър. Той започва от селското читалище, където празнично облечената процесия тръгва под съпровода на акордеон. Най-големите експерти в бабуването са настанени в лимузината, движена от мотор с 1 магарешка сила на име Пенка. Пенка обаче за за малко да не „запали“ заради зверския студ, сковал тази сутрин Крепост. Термометрите слязоха до минус 12.5 градуса и акумулаторът на горкото магаре не „даде чатлак“, колкото и да го подканяха в началото. Когато все пак наруши илюзията, че е магарешки паметник, тръгна със съвсем несигурна стъпка, която не му позволи дори да изкачи баира към дома на Павлина и Димка Делчеви. Изборът на домакини за ритуала на Бабинден не бе случаен - това бе фамилията с най-много снахи, „сите добили деца“, обясниха комшии и приятели, стекли се на церемонията. Тя между другото бе увековечена и в цяла България, след като на гости на семейството бе и екип на популярната водеща Гала, който предаваше директно.

Характерното за семейство Делчеви е, че в него цари пълно женско царство. Всички внучета били момиченца, най-малката от които Кристияна, едва на 9 месеца. Гушнато в ръцете на мама Мария, сладурчето търпеливо издържа целия ритуал по бабуването, без въобще да заплаче. Намръщи се само когато не му дадоха да спипа телевизионния микрофон. За да подчертаят изцяло женския характер на традицията, домакините бяха разкарали всички мъже от вкъщи, „да свършат нещо полезно и да не се бъркат в женските работи“. Независимите наблюдатели предположиха, че на силния пол му е по-добре така, понеже струпването на половин дузина баби и още толкова снахи докарваше повече врява от препълнен курник.
Може всичко друго да замръзне в Крепост, но не и устите на неговите баби....

Една от най-често повтаряните им хвалби пък се оказа свята истина – селото е най-голямото в община Димитровград /известна с и без това многобройните си села/, но по-важното - Крепост е с най-много нови снахи. Такива стават гражданки от Хасково, от други региони, включително и автентични софиянки. „Шопкините“ вярно живеели в Димитровград, но са пристанали на момчета от Крепост, гордееха се местните. Раждаемостта и миграцията към селото пък вероятно са го извели на първо място по население не само в местната община, ами и в цялата област, предполагаше секретарят на читалище „Селска пробуда“ Димитрия Русева. В селото наистина има повече хора, отколкото в някои градове - над 2100 души, отделно има мнозина, които имат жилища в Крепост и живеят там, макар да са адресно регистрирани другаде. След кратко проучване все пак секретарката се поправи - май все пак Минерални бани е по-многобройно, но пък то е общински център. Други села пред Крепост нямало.

Г. Христов

Ритуала на Бабинден включваше много слабо познати обичаи
Снахата поднася сапунчето на старшата баба
Малката Кристияна е един от най-новите жители на Крепост
Началото на ритуала обаче тръгна трудно заради проблемното "запалване" на магарешката лимузина
Иначе настроението бе налице
разчупването на ритуалните питки обеща повече мъжки през тази година
Досега в Крепост доминирали женските
С естествения си прираст и миграцията от други населени места, Крепост стана най-многобройното село в Хасковско
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини