От х:

Днес в x:

Президентът призова политиците да покажат здрав разум

Отива си една трудна година, белязана от политическа нестабилност, извънредни избори, нестихващи вътрешни и международни кризи. Това каза в новогодишното си обръщение към гражданите на България президентът Росен Плевнелиев. „Сполетяха ни тежки природни бедствия и инциденти - невинни хора загинаха, хиляди загубиха домовете си. Но не останахме безразлични към болката на сънародниците ни, изпаднали в беда.

Скъпи сънародници,

Отива си една трудна година, белязана от политическа нестабилност, извънредни избори, нестихващи вътрешни и международни кризи. Сполетяха ни тежки природни бедствия и инциденти, невинни хора загинаха, хиляди загубиха домовете си, но не останахме безразлични към болката на сънародниците ни, изпаднали в беда. Хората отделиха от малкото, което имат, в съпричастност към бедстващите, социално слабите и бежанците. Подадената ръка в труден момент е мерило за човещина и за зрелостта на едно общество. Припознахме доброволчеството и дарителството като лична кауза, доброволците станаха символ на милосърдието и съпричастността на българския народ и показаха силата на единството ни.

В трудните за нацията времена е особено важно да стъпим на здравите основи на родолюбието и патриотизма, на морала и ценностите, на духовността и традициите, на грижата за отделния човек, защото неговата победа е важна - не на една или друга партия и личност. Нека работим така, че да дадем надежда и поводи за гордост на всички българи, да възвърнем тяхната увереност, че сме на прав път. Да дадем заявка за по-добър и достоен живот за всеки.

За съжаление, днес много наши сънародници живеят под прага на бедността. Възрастните хора, които получават недостатъчни пенсии, хората в неравностойно положение, стотиците хиляди безработни и семейства, които се борят с трудностите, въпреки минималните доходи - всички те заслужено очакват от държавата солидарност и подкрепа.

Не бива да се самозаблуждаваме, че постигането на добър стандарт на живот става бързо и лесно, особено в период на световна криза. Но без мерки за подобряване на бизнес средата, за инвестиции и предприемачество, за просвета и образование, за модернизация и ефективност и без добро управление на публичния ресурс, ще изостанем още повече.

Общественото желание днес е за стабилност, държавност и перспектива. Искаме демокрация, върховенство на закона и правила за всички. Но за да вървим напред, трябват работещи институции. За да има растеж, достойни пенсии и доходи, за да подкрепим социално отговорната, а не олигархичната икономика, за да изградим ефективни институции, трябва политически кураж за реформи. Отказът от реформи и реваншизмът са най-прекият път към трайна нестабилност. Доказателство за това са последните две години, в които се смениха пет правителства и три парламента.

Нека политиците покажат здрав разум и националноотговорен подход и да оправдаят очакванията на гражданите за стабилност и развитие. Да покажат, че служат на обществото и работят в полза на хората. Да решават кризите, а не да ги задълбочават. Да търсят съгласие и резултати по националните приоритети. Единственият път напред е да решаваме проблемите си, а не да ги отлагаме. Целта в държавата трябва да бъде общият напредък, постигането на прогрес и благосъстояние чрез честен труд и солидарно усилие на всички. Важно е като общество да се развиваме и да просперираме по правилата, а не за сметка на другия. Винаги да помним, че демокрацията не е цел за постигане, а процес на постоянно отстояване на принципи и ценности. Нека новата година бъде по-добра за всички - хората да почувстват прогреса.

Активното гражданско общество, стъпило на ясни демократични позиции е гаранция за успех и ни дава увереност да гледаме напред с надежда. Народът е наясно със състоянието в държавата. Има обществена подкрепа и очакване за реформи. Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо.

Трудностите трябва да ни сплотят и да ни мобилизират още повече. Доброволците, дарителите, младите, предпроемчивите, активните граждани ни показаха правилния път, заредиха обществото с оптимизъм и доказаха, че с общи усилия можем да успеем. Имаме и цел, и идеал, и посока, зададени от Апостола и възрожденците.

Постигнахме не малко - демокрацията, свободата, интеграцията в Европейския съюз и НАТО са безалтернативни придобивки за българите. Но те са и отговорност. Членството в Европейския съюз не се измерва само с еврофондове, а преди всичко със споделените ценности за законност и човешки права. Демокрацията се отстоява, просперитетът се изработва. Свободата е безценна.

Днес българите могат свободно да пътуват, учат и работят по света. Имаме една активна, глобална българска общност зад граница. Те са истински патриоти, обичат родината си и, сигурен съм, много от тях ще се завърнат, защото сме народ със здрави корени. Българската история, природа, култура и традиции, толерантност и гостоприемство са нашето богатство, с което се гордеем. Нека да го съхраним за следващите поколения и да го покажем на света по един достоен начин.

Скъпи сънародници, тази вечер всички заедно с близките си посрещаме с надежда новата година. Да си пожелаем да сме здрави, да живеем и успяваме заедно, да преследваме и постигаме мечтите си, нека стоплим сърцата на нуждаещите се от помощ и подкрепа. С вяра и милосърдие, с внимание и грижа да подкрепим всеки в нужда.

Нека новата година донесе на всички сънародници, където и да са по света, мир, любов и благоденствие!

Честита нова година!

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини