От х:

Днес в x:

Метан бликна на Марс! Велик момент е, обяви НАСА

ериканският марсоход "Кюриосити" е засякъл изблик на метан на Червената планета. Това съобщиха представители на НАСА, цитирани от Ройтерс и ТАСС, съобщи БТА.

Това бе кратък изблик на метан, чието количество се увеличи десеткратно, а след това се разнесе”, обясниха учените. Според тях това значи, че на Марс има някакъв източник, от биологичен или небиологичен произход.
"Това е велик момент за мисията. Присъствието на този газ поставя много загадки", категорични са още изследователите.

Марсоходът освен това е открил и органични молекули в проби от древни скали. Учените не могат да определят как органичните съединения са се появили на Марс - дали там е имало условия за живот или те са били пренесени от метеорити.

В началото на декември американският марсоход "Кюриосити" откри нови доказателства за съществуването на древно езеро на Червената планета. Тогава световните агенции съобщиха, че апаратът, който кацна на Марс през август 2012 година, осъществява изследвания на кратера Гейл.

Събраните образци свидетелстват за това, че на повърхността на Марс са съществували обширни езера. Тази теория отрича представите за подземните водоеми или че са съществували само за кратко време в някои региони на Марс. Освен това учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини