От х:

Днес в x:

Година по-рано в пенсия орязва парите с 4,8%

Предсрочно излизане в заслужена почивка за безработните в предпенсионна възраст, предлага социалният министър Ивайло Калфин. “Става дума само за недостигаща възраст, защото има достатъчно начини за придобиване на недостигащ осигурителен стаж”, уточни той. Не­­дос­тигащият срок, който хората ще могат да “прескочат”, е до 1 година, като за всеки липсващ месец пенсията ще се намалява с 0,4%. Това означава, че тези, които се възползват от възможността и излязат в заслужена почивка 12 месеца по-рано, ще получават пенсии с 4,8% по-малко до достигането на определената възраст.
Според вицепремиера по социалната политика тази мярка би струвала на НОИ не повече от 10 млн. лв. годишно.
МТСП ще настоява необходимата поправка да бъде заложена в НС между първо и второ четене на проектозакона за държавното обществено осигуряване. Заедно с това ще бъде предложено и увеличение на пенсионната възраст с 2 месеца вместо с 4, както предлага МФ. “Уве­ли­чението с 2 месеца дава възможност за една по-плавна и предвидима пенсионна система”, обоснова се зам.-министърът на труда и со­­циалната политика Ни­­колай Николов. Калфин уточни, че предложението за по-плавно нарастване на пенсионната възраст трябва да бъде прието заедно с други дългосрочни промени в системата. Според него в бъдеще трябва да се реши проблемът с пенсионната възраст на категорийните работници и откъде ще се изплащат пенсиите им. И през 2015 година възрастта за работещите в първа и втора категория труд ще бъде замразена. Според Кодек­са на труда от 2016-а годините и стажът за излизане в заслужена почивка за миньорите и летците
ще се увеличават с по 6 месеца за да се намали разликата спрямо третата категория. Освен това трябва да бъде решен и въпросът откъде ще се изплащат парите за старини – от НОИ или от професионалните пенсионни фондове. Сега разликата между най-масовата и първа категория труд е 11 години, а според разчетите професионалните фондове ще изплащат парите на миньорите по 8 години. Така ако изплащането на парите за старини се поеме от фондовете, това може да доведе до дупка от 3 години, в които възрастните може да не получават пари, докато не достигнат общата възраст и НОИ не започне за осигурява пенсиите им.
3000 лв. на човек за заетост
По 3000 лв. ще получи всеки десети българин за осигуряване на заетост, квалификация и различни социални услуги. Това показват разчети на новата оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. “Бюджетът на програмата за периода 2014 – 2020 година е 2,136 млрд. лв. Схемите ще обхванат около 762 000 души”, обясни Ивайло Калфин. Още в началото на годината 8000 младежи ще започнат работа по инициативата “Младежка гаранция”, която ще им осигури заетост за 6 месеца. “Приоритет през следващите години ще бъдат трайно безработните младежи, както и хората на над 50 години. Целта е да им осигурим постоянна работа”, заяви заместникът на Калфин Гълъб Донев. Изследване на “Менпауър” пък показа, че 13% от работодателите ще наемат нови служители през първите 3 месеца на 2015 година. Най-много нови служители ще бъдат наети в транспорта, комуникациите и складовата дейност. Всеки пети работодател от тези сектори смята да увеличи щата си. 17% от компаниите в сферите на финансите, недвижимите имоти и застраховането също смятат да назначат нови служители. Същевременно 11% от компаниите, участвали в проучването, възнамеряват да намалят броя на подчинените си.
Опозицията предупреди за протести
Парламентарната опозиция отправи предупреждение към управляващите, че бюджетът на ДОО, който вчера депутатите трябваше да гласуват на първо четене, може да се превърне в причина за протести. Според лидера на ДПС Лютви Местан заложеното двойно увеличение на минималния осигурителен доход за земеделските и тютюнопроизводителите ще създаде напрежение сред тях. “Това решение е престъпно. Нека го променим с политическо съгласие, за да не се налага да го променяме под натиска на земеделските производители”, отправи апел към колегите си Местан. Георги Гьоков от БСП пък предупреди, че бюджетът на НОИ ще изкара майките на протест, тъй като от догодина периодът за изчисление на майчинските трябва да се увеличи от 18 на 24 месеца, а сумите остават без промяна. “Ще предложим обезщетението за отглеждане на малко дете между 1 година и 2 години да се обвърже с минималната заплата”, заяви соцдепутатът. От БСП заявиха още, че ще предложат и замразяване на пенсионната възраст и увеличение на обезщетението за безработица.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини