От х:

Днес в x:

25 °C

ПрофиКредит за формулата „вземаш 2, връщаш 14“: Не знаехме че жената е недоволна

Профи кредит оспори твърденията на Милена Христозова, че сумата по заема и е завишена без нейно знание


Фирма ПрофиКредит изуми всичко и всички след като обяви, че от нас са научили, че симеоновградчанката Милена Христозова е недоволна от заема, който е взела от тях. Според неговата формула срещу сума от 1800 лв, към момента дългът се изчислява на 14 660 лв. За случая на изпадналата в пълна нищета и безизходица майка на три деца ви разказахме на 11-ти ноември /вижте материала тук/ а след известно забавяне най-накрая пристигна отговора и на заемодателя. Целият отговор на ПрофиКредит може да прочетете тук, а ние ще си позволим да го резюмираме до конкретните факти с пряко отношение към случая.

На първо място фирмата заявява, че жената е знаела колко получава, а именно 1800 лв. за указания срок от 48 месеца. Милена Христозова обаче твърди, че всъщност искала 800 лв, понеже минималната й заплата, натоварена с още 2 банкови кредита, не може да обслужва по-голяма сума. Вместо това получила 1800 лв и 150 лв месечна вноска. Към момента на договора/10.11.2011 г/, МРЗ за България бе 270 лв. „Клиентката е имала пълно право да се откаже да сключи договора, но отказ не е извършен. Клиентката е имала право да извърши и пълно предсрочно погасяване, при което е нямало да дължи лихви за оставащия срок на заема, но такова не е извършено“, пише ПрофиКредит в отговора си. Към този момент обаче Милена вече има подписан договор, в който е записано, че срещу взетите 1800 лв дължи 7200 лв. Жената твърди, че на базата на този документ са й отказали да върне излишната сума, но може би ПрофиКредит са прави, че сумата поне нямаше да набъбне до сегашните 14 664 лв. Твърдението, че клиентката е знаела предварително за сумата, която получила и 4-кратно по-голямата, която трябва да върне, обаче се разминава със здравия разум и на кредитополучателя, и на заемодателя. Дори при най-добро желание 7200 лв към тогавашния момент са 26 работни заплати – тоест, поне две пълни години, в които всеки заработен лев трябва да отиде за кредита, като за такива дреболии като ядене не остава и стотинка. За 4 год. пък е половината от 300-левовата/вече впоследствие/ МРЗ, и то при условие, че с него се връщат още 4400 лв към една банка и 2300 към друга. От същата заплата следва да се удовлетворят исканията и на неумолимите ЕВН и ВиК. При тези условия взимане на такъв заем има смисъл само ако не смяташ да го връщаш. Милена обаче пробва да плаща няколко месеца, преди да изпадне в несъстоятелност. Няма и как да се скрие от кредиторите, понеже е бюджетен служител, заплатата й идва по дебитна карта и именно оттам към момента двете банки си взимат своето.
Любопитното е, че няма и логика от страна на ПрофиКредит. В обстойния си отговор фирмата много внимателно избягва директния въпрос на какъв принцип отпуска заеми. Справка на Haskovo.net показа нито една банка не биха отпуснали 1800 лв срещу МРЗ, камо ли ако е обременена с други кредити. Как и откъде ПрофиКредит са си представяли, че ще си получат своите 7200, сега 14660 лв, не става ясно. В този смисъл твърденията на Милена, че умишлено е поставена в състояние на предизвестен фалит, имат своя резон.

„2 години и половина след последното плащане на клиентката, чрез Вас научаваме за оплакване по сключения договор“, пишат възмутено от ПрофиКредит и подчертават, че при тях няма заведено нито едно писмено оплакване или жалба по записаните в контракта параметри. Но и те нямат писмена комуникация с клиентката си, освен съобщенията от съда че е осъдена за една или друга сума. Потвърдени бяха и думите на Милена че за всичките 3 години няма и една лична среща със служител на фирмата, с изключение на тази при която е подписан злополучния договор. Комуникация има, но тя е само по телефона 9 телефонни разговора и 6 СМС. Въпреки това и въпреки че по това време клиентката им вече не си плаща, излиза, че ПрофиКредит така и не са научили, че е недоволна.

Все пак следва да се отбележи, че към днешна дата фирмата изразява своята готовност да преговаря с кредитополучателката с обещанието да се намери начин за съществено редуциране на задълженията.

Г. Христов

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  11
  1111
  27 -25
  15:04, 13 ное 2014
  Научете се,преди да подпишете нещо да го прочетете! Наивните и заспалите да се сърдят на себе си. Банките, заложните къщи, лихварите не са от вчера и винаги са печелили и чрез кредити. Отваряйте си очите и преди да подпишете някой документ си направете труда поне да го прочетете! Виновна си е госпожата. Нима някой я е карал насила? Защо преди да вземе парите не е помислила как ще ги връща? А иначе всеки иска да има пари, но уви...
  • Ch
   Chocho
   14 -11
   16:01, 13 ное 2014
   Напълно подкрепям 1111. Вярно е, че лихвите са неестествено високи, но когато сключваш заем си наясно с всичко - колко взимаш, колко връщаш и колко ще даваш на месец. Оттам нататък всеки да си преценя възможностите. В банката има заеми и на по-ниски лихви, като не те устройва Профи кредит, отиваш там. Но проблемът е, че българинът винаги е свикнал някой да му е длъжен за нещо - висока била лихвата, значи кредитната компания е виновна. И сега какво? Съгласила се жената да плати 5 пъти повече, а иска да плати по-малко. Ми и аз искам така, да пиша освен на Haskovo.net и банката да ми намали лихвата. Не става така. Един от най-старите принципи на частното право е "Договорите трябва да се спазват" - иначе става анархия. А обвиненията, че е поискала 800 лева, а пък и дали 1800 са абсурдни просто - такава практика е нерентабилна за самата институция, това може да стане с кредитна карта. Друг е въпросът ако са и предложили да вземе 1800 и тя се е съгласила и сега се чуди как да шмекерува като се е видяла в чудо с вноските.
 • 2
  Чи
  читател
  41 -2
  15:21, 13 ное 2014
  И все този лихвен процент при тези кожодери минава всякакви граници!
 • 3
  Пе
  пешо
  18 -3
  18:30, 13 ное 2014
  За топките и на бесилото. При бай Тошо -лошия щяхте да чукате камъни в белене до живот
  • Ев
   Евертъна
   20 -7
   18:41, 13 ное 2014
   Точно там е проблема, че всичките такива са бай Тошовчета и комунистически наследници.
   А както знаем комуниста може само да краде, лъже и мами обикновения човечец!
   Анадънму?
  • На
   на бай ти Тошо долния
   13 -2
   18:42, 13 ное 2014
   Бай ти Тошо за едни е майка,за други маштеха.Колко невинни си отидаха без съд и присъда.Това да ни ти е вермахта,всички курви и мародери са там където им е мястото.
 • 4
  По
  Порчо
  4 -1
  12:44, 14 ное 2014
  Прочетох статията и съм изненадан, че говорите за банки в град Хасково! Къде сте видели истинска банка в този град? Има едни прости лихвари, едни измекяри, чиято цел е да прецакат хората по един или друг начин. И такива са им директивите, които им спускат от София и чужбина. Всичко е покрито с гъста мъгла и крайната цел е шепа "избрани" да одерат колкото може повече кожи от многострадалния български народ!
 • 5
  Ст
  стойке
  2 0
  14:02, 14 ное 2014
  Това с тия кредитни институции е същото като с пенсионерите дето тъпо и упорито продължават да си дават парите на измамниците, след толкова тръбене.
  Престанете да вземате кредити от тях и това е.

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини