От х:

Днес в x:

Кандидатстваме за любимата играчка на д-р Хаус

Чакаме ЯМР и в Хасково


Хасковската болница ще кандидатства за нова и модерна апаратура за образна диагностика, която трябва да подмени съществуващата и в някои случаи морално остаряла техника в отделението си. МБАЛ е една от само 17-те болници в страната, която ще претендира за финансиране от милиони по оперативни европейски програми, предназначени за модернизация на българските болници. Първо с тях се „нахраниха“ големите университетски центрове, но остана и за по-малките, като принципът е да се дава на тези, които досега не са били финансирани.

В идейния проект на хасковлии, който ще бъде депозиран в МЗ след 12-ти ноември, са заложени закупуването на нови дигитални рентгени, високопрофилни скенери, ехографи и непритежаваният никога до момента – ядрено-магнитен резонанс. Любимата играчка на д-р Хаус стана известна, поне колкото най-популярния „лекар“ в света от едноименния сериал. В буквално всеки негов епизод ЯМР се споменаваше по няколко пъти, за да стане ясно, че е задължителната патерица дори за гениални диагностици.

Извън филмовата реалност, наши лекари в странство потвърдиха, че на Запад почти не се прави диагностика без високоспециализирано изследване. А резонансът е върхът на пирамидата. По същество това е един по-прецизен скенер. Ядрено-магнитната томография обаче, е незаменима при диагностициране на болести по меките тъкани, заобиколени отвсякъде с кости, например гръбначния мозък. Резонансът е най-адекватен при установяване на различните дископатии, хернии и протрузии, от които в различна степен страда всеки втори българин. Но също така, ЯМР диагностицира с висока степен на точност туморни образувания в тялото и мозъка, заболявания на мускулите, ставите, органите в малкия таз, гърдите и сърдечно-съдовата система. Някои от нещата могат да бъдат изследвани и със скенер, рентген или ехограф, но разликата е, че ЯМР може да изследва всичко.

Досега такъв уред е нямало в хасковската медицина, а пациентите, които се нуждаеха от томография, трябваше да бият път поне до Кърджали. Проблема в подобен случай обаче, бе не толкова резонанса, колкото неговото разчитане, затова по-честата дестинация бе Пловдив и София. Там пък се чака ред с месеци. Отделно ядрената томография е адски скъпа/250 лв плюс 160 на всяка допълнително сканирана зона/ без много дефицитните направления. Те са в ограничено количество само при неврохирурзи и невролози, които работят със Здравната каса.
Оборудването с този уред ще спести поне част от неприятностите на хасковските пациенти, особено на тези, които са хоспитализирани в областната болница. От лечебното заведение също така чакат като манна небесна и евентуалния нов скенер. Той ще изобразява на 32 срези, за разлика от сегашния, който дори не се доближава до съвременния минимум от 16 срези.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини