От х:

Днес в x:

Топят заеми от КТБ с депозити

Продажбата на вземания от трезора не нарушава закона
Прехвърлянето на влогове, за да се вземат над 196 000 лв. от банката, може да падне в съда

Фирми с големи заеми към КТБ изкупуват влогове в същата банка, за да погасят с тях дълговете си. Става дума за операции по прихващане на заеми от поставената под специален надзор банка чрез цесии на големи влогове над 196 000 лв. Това не е забранено от банковото законодателство, каза пред "Стандарт" проф. Валери Димитров, който е юрист и бивш шеф на Сметната палата.

"Банката е длъжник по договори за влог и всеки вложител може да прехвърли на друго лице своя влог, като единственото му задължение е да уведоми банката", обясни проф. Димитров. По думите му, КТБ и БНБ не могат нито да отказват и забраняват цесиите, нито пък да ги разрешават, защото в случая са пасивни страни. "Когато си кредитор и имаш да вземаш от един длъжник определена сума пари, можеш да продадеш своето вземане на друго лице, което ще стане кредитор на твоя длъжник. И трябва просто да уведомиш длъжника, че си прехвърлил вземането си на друго лице, на което ще се дължи същата сума пари при същите условия. В това се състои схемата цедиране, според Закона за задълженията и дълговете", обясни проф. Димитров. Според него, освен законни, цесиите са и абсолютно нормално нещо сега, когато вложителите в КТБ нямат достъп до парите си. Те могат да прехвърлят своите депозити на други лица, но ако го правят с цел да увеличат гарантирания размер на влоговете, тези сделки могат да бъдат атакувани като недействителни, защото увреждат интересите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Представете си следната схема - имам 1 млн. лв. депозит в КТБ, а защитеният размер е 196 000 лв. Затова прехвърлям на 4 лица по 200 000 лв. Така те стават защитени вложители, срещу което ми дават част от сумата. По този начин обаче аз ощетявам Фонда за гарантиране на влоговете и затова този тип сделки могат да се атакуват като недействителни", даде пример Димитров. И допълни, че ако фондът не се ощетява, всичко е наред. Ето защо хората с влогове над гарантирания праг от 196 000 лв. не ги прехвърлят на роднини, а на фирми с кредити към КТБ. По време на заседанието на бюджетната комисия в парламента миналата сряда стана ясно, че досега са извършени цесии на депозити и прихващания на задължения към банката за около 500-600 млн. лв. Финансовото състояние на банката не се влошава от тези операции, тъй като кредитите се връщат на 100%.

По думите на Валери Димитров обаче синдиците могат да атакуват в съда прихващането на заеми с депозити, ако то е извършено в периода, когато КТБ е неплатежоспособна. Димитров е категоричен, че цесиите не вредят на банката. "Въпросът е кой печели от тях и дали те не ощетяват публични интереси чрез Фонда за гарантиране на влоговете, иначе другите сделки са нормални и няма проблем при тях", посочи юристът. По думите му е напълно нормално хората с блокирани влогове в КТБ над гарантирания праг от 196 000 лв. да търсят пазар на депозитите си, за да получат пари за тях, тъй като Фондът за гарантиране на влоговете няма да ги осребри при евентуално отнемане на лиценза на банката. "Въпросът е с този пазар да не се увеличава броят и размерът на гарантираните влогове за сметка на негарантираните", подчерта Димитров. Той е категоричен, че цесиите не трябва да се забраняват, защото общото ни законодателство защитава достатъчно интересите на участниците в тези сделки. Цесиите ще станат атакуеми в съда едва след като КТБ бъде обявена за неплатежоспособна, уточни Димитров. Към момента те са напълно действителни сделки и няма значение, че банката е под специален надзор.

 

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини