От х:

Днес в x:

"Травиата" в Хасково -ДОВЕЧЕРА

снимки: Държавна опера -Стара Загора

"Само мъжете имат силата никога да не прощават"-фраза от прочутата „Травиата“. А в четвъртък на 23 октомври шедьовърът на Джузепе Верди и Франческо Пиаве ще е на Хасковска сцена.

Хасковските ценители на класическия жанр ще могат да се насладят  на оркестъра, хора и балета на Старозагорската опера от 19 ч. на сцената на читалище „Заря“. Диригенти са Стефан Линев и Здравко Лазаров, а солисти: Яница Нешева, Десислава Стефанова, Нели Нешева - гост, Михаела Берова - гост, Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Мария Иванова, Георги Динев, Марк Фаулър, Иван Кабамитов, Евгений Арабаджиев, Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Петър Кунев.

Сигурно няма човек, който да не е чувал за „Травиата“на Верди, малцина обаче знаят историята й. Всъщност "Дамата с камелиите" на Александър Дюма – син е произведението в дъното на „Травиата“

С романа си Дюма – син остава в световната литература. Той го пише когато е едва на 24-годишна възраст, поставянето му на сцена има изключителен успех, а популярността на Дюма-син достига своя връх. Както и самият автор споделя: "това е една изключителна история".

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма –син още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман "Дамата с камелиите", той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието. То става "Травиата", което означава заблудената, безпътната.

Премиерата на операта е била в далечната 1853 г. на 6-ти март във Венеция. От позицията на днешната й популярност звучи като невероятен факт, но си е абсолютен факт, че появата й е образец в историята на колосалните провали.

Причина за това е, че певците се оказват не на нивото на прекрасната Вердиева творба. Но Верди не търси причините за провала, а оставя на времето да реши съдбата на произведението му. И съвсем скоро действително "Травиата" става най-популярната му опера.  А камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струвал внушителната за времето си сума от 250 франка.

Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта. "Травиата" се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й.

"Травиата" е била една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е състояла през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев.

Първото представление на операта "Травиата" в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година под диригентската палка на Александър Георгиев.



М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини