От х:

Днес в x:

Съкращения в администрацията на БДЖ

Министърът на транспорта Николина Ангелкова обяви, че започват съкращения в централната администрация на БДЖ.

По думите й в нея работят 1100 души - икономисти, юристи и други експерти, а броят им е ненужно голям.

Тя подчерта пред БНТ, че експлоатационният персонал ще бъде запазен, за него ще има програми за преквалификация и подобряване на условията на труд.

Очаква се в петък ръководството на БДЖ трябва да представи план за поетапно съкращение.

Служебният кабинет се ангажира всеки месец да плаща по 3 млн. лв. на кредиторите на БДЖ - сумата е малка, но целта е да се покаже, че на компанията може да се разчита, че ще плаща редовно. След като миналата седмица Европейската комисия разреши държавна помощ за компанията предстоят преговори с кредиторите, каза Ангелкова, но не даде повече подробности.

Тя припомни, че компанията не може да разчита на еврофинансиране за обновяване на подвижния състав заради липсата на финансова стабилност.

В същото време са извършени смени в управлението на "Холдинг БДЖ" и "Летище София", предаде БГНЕС.

Финансовият директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Филип Алексиев е назначен за член на Съвета на директорите. Алексиев, който е бивш мениджър в авиокомпания "България ер", заема мястото на Орлин Димов. Филип Алексиев е финансов директор на БДЖ от година и половина, като към края на август месец дълговете на холдинга се оценяват на около 600 млн.лв.

От Съвета на директорите на "Летище София" ЕАД е освободен Динко Желев. На мястото му е назначен Владимир Зиновиев, доктор по международно право и международни отношения. Зиновиев е бивш журналист в БНР, работил и като консултант по европейски проекти. В последните години Владимир Зиновиев работи за корпорацията "Сименс". Компанията е доставчик на мотрисите "Сименс-Дезиро" за БДЖ, които формират по-голямата част от дълговете на железниците.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини