От х:

Днес в x:

Епидемия от самоубийства в Хасковско: едно на три дни

Последното/за съжаление успешно/ самоубийство в Хасковско от блок на ул. Видин

Вълна от самоубийства залива Хасковско от началото на тази година. Само до края на август са регистрирани 80 опита за слагане край на живота от страна на мъже, жени и деца. Статистиката води до фрапиращата констатация, че на всеки три дни някой пожелава да сложи край на живота си. Бройката на самоубийците всъщност е още по голяма, защото изнесените днес данни от Регионалната здравна инспекция обхващат само неуспешните опити, които завършват в Спешното. Успешните завършват в моргата. За тях отчет не се води, включително и от полицията, но ги има, и то немалко. Само за два летни месеца, и само в Хасково, двама млади мъже сложиха край на живота си след фатални скокове от терасите на жилищата си.

Ръстът на самоубийствата е очевиден, особено в сравнение с предходните години. За същия период на миналата година опит за край на всичко са направили 69 души, докато преди две години самоубийците са били с 50 % по-малко. Възрастта на самоубийците води до истинско безпокойство - мнозинството от тях са на идеалната за развитие в живота възраст между 30 и 40 години. Стига да виждат перспективи за това развитие. „Това са хора, които не виждат своя път в живота, начин да се впишат пълноценно в обществото. В един момент психиката им дерайлира“, коментира обръгналият на много такива случаи д-р Димитър Кючуков от хасковското Спешно. Именно там са на първата линия между живота и смъртта, като се стремят да закрепят дори временно жизнените показатели. После самоубийците отиват в ОАИЛ, където освен живота им, вече се опитват да повлияят и на първопричината за самоубийствата. Много пъти обаче дори Интензивното е безсилно. Причината е, че напоследък има наистина варварски решения за приключване на всичко. „Пият антифриз, отрови, основи и особено киселини. Пораженията са ужасни и затова по спешност ги насочваме към пловдивската токсикология“, допълни Кючуков. Затова няма данни колко от тези 80 случая са завършили със смърт. Другото трудно овладявано състояние е обесването. „За последните 7-8 години отървахме само един, който се опита да се обеси. Останалите са с летален изход“, допълни старшата сестра на Спешно Хюлия Шериф.

Може би най-потресаващото в случая е, че да посегнат на живота си са решили цели 4 деца, най-малкото от което на 14 години. Някои си въобразили, че са влюбени, други изпадали в депресия в резултат на емоционални или семейни проблеми. Лекарите категорично отказаха да назоват начините, по които децата се опитват да сложат край на живота, за да не дават лоши примери. Аргументът не издържа на сериозна критика, защото подрастващите обменят помежду си подобни „начини“ и затова избраните се отличават с пълна абсурдност. Преди няколко години 15-годишен от Хасково се самоуби, след като напъха главата си в найлонова торба и пусна отровен газ.

Можем обаче да следим децата и близките за симптоми, които трябва да ни светнат червената лампа, препоръчва психоложката Красимира Богданова. На първо място затвореното поведение и отказът да се приеме външния свят. Става въпрос само за относително внезапни състояния, а не просто за интроверти, при които подобно поведение е въпрос на характер. Депресиите също са предпоставка за суицидни опити, но най-вече предходен опит за самоубийство. Почти всички самоубийци повтарят. Един от най-очевидните симптоми обаче е внезапен порив на човека да сложи в ред всичките си проблеми. За съжаление това често не е начало на здравословно „взимане на живота в ръце“, а подготовка за края. Писане на завещания, писма за сбогом и скъсване на дългогодишни връзки са видимата проява на бъдещия фатален импулс.

Хасковлии не ходят на психолог, което е почти задължително за предотвратяване на подобни състояния. Затова психологът отива при тях. От месец Спешното предлага консултация с квалифициран психолог всеки вторник от 8 до 13 часа. Повече склонни да потърсят помощ са жените, защото за мъжете ролята на психолога често се поема от чашката с приятел. Това всъщност е здравословен импулс /ако не се прекалява/, защото се разтоварват от фобиите и проблемите си, похвали силния пол психоложката Богданова. Ако мъжете се отървават с алкохол /само един се е пробвал след пиене и опиати/, то жените се спасяват с познатото „Ало мамо“. Работата е там, че когато мъж тръгне да слага край на живота си, той обикновено го прави успешно и затова огромното мнозинство самоубийци са мъже. Жените не са толкова „сериозни“ в опитите си. Като усетят, че работата става дебела, се обаждат за помощ - най-вече на роднини или направо на линейките.

Ако въобще може да бъде някакво утешение, самоубийствата у нас са с почти същия процент както и в страните от "уредения" Запад. Явно безпътицата има много имена.

Г. Христов

Д-р Кючуков обяснява зловещия феномен с безпътицата, в която изпадат младите хора
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (26)

  • 1
    Ко
    Колегата
    31 -11
    14:14, 9 сеп 2014
    Тоя пък кво разбира от самоубийства?
  • 2
    Но
    НОВА СИЛА-БЮЛЕТИНА 21
    61 -5
    14:18, 9 сеп 2014
    Защо циганите не се самоубиват??? Нима те са доволни от себе си или за тях хранилката работи без пари,а данъкоплатеца да се спасява поединично...
    • Gr
      grajdanin_1410270871
      14 -7
      16:54, 9 сеп 2014
      kmeta ne e vinoven,a skapanata darjava
  • 3
    Ha
    haskovlia
    51 -15
    14:24, 9 сеп 2014
    Докато Георги Иванов--ФЕОДАЛА е кмет на Хасково ще е така!!! А когото вземе и другия мандат тогава самоубийствата ще бъдат ПО 3 ЗА 1 ДЕН!!!
    • То
      Тодор
      26 -23
      15:23, 9 сеп 2014
      Чувал съм, че и за глобалното затопляне бил виновен.Хората започнаха да се палят точно по времето на вашия господ - ББ, който отпразнува наскоро първия си милиард...
  • 4
    Ев
    Евертъна
    12 -19
    14:30, 9 сеп 2014
    Всеки хасковлия искам на днешния ден, да прочете г... Виж коментара
  • 5
    Гр
    Греда
    17 0
    14:49, 9 сеп 2014
    Всичко хубаво, но защо ги набутахте тези грозни водни знаци върху снимките? Дори да познаваш хората, едно голямо О върху лицата им е повече от дразнещо. Имаше един нормален сайт в Хасково, но вече няма!
  • 6
    Ре
    Реалист
    25 -1
    15:35, 9 сеп 2014
    Стига с тази стара ваша тактика.
    Българина се самоубива ,защото липсата на икономика го преврърна в гаснещ и тлеещ полужив трупa,а вие както и през зимата ще си измиете ръцете като започнете да обяснявате чрез внушения повтаряни от самите вас как така било изобщо нормално за целия свят даже.
    Ехоооооооооооооо!
    Първо убивате икономиката
    после самия човек
    и накрая даже обяснявате как това е напълно нормално да се самоубиват по 4-5 българина на ден защото така било нормално за света
  • 7
    Ре
    Реалист
    11 -1
    15:35, 9 сеп 2014
    Стига с тази стара ваша тактика.
    Българина се самоубива ,защото липсата на икономика го преврърна в гаснещ и тлеещ полужив трупa,а вие както и през зимата ще си измиете ръцете като започнете да обяснявате чрез внушения повтаряни от самите вас как така било изобщо нормално за целия свят даже.
    Ехоооооооооооооо!
    Първо убивате икономиката
    после самия човек
    и накрая даже обяснявате как това е напълно нормално да се самоубиват по 4-5 българина на ден защото така било нормално за света
  • 8
    Ре
    Реалист
    14 -2
    15:39, 9 сеп 2014
    Няма работа и място в Европа за цялото население на света. Планетата не расте. Робовладелчеството в 21 век и безправието на
    обикновения човек е като опиум за капиталиста, бизнесмена, политика и лобиста. Все по-малко работа ще има, все повече семейни драми. Капитализмът има нужда от все по-малко работна ръка, за да максимира печалбите си. Все повече хора ще са ненужни за обществото и затова все повече самоубийства, престъпност, агресия, депресия, безпътица и бягство в чужбина ще има. Колкото повече хора се усетят, че не отделния човек е тъп или сам си е виновен, все по бързо ще настъпи осъзнаване и ще се търсят начини за реагиране.
  • 9
    Ре
    Реалист
    25 -1
    15:44, 9 сеп 2014
    България е на първо място в света по намаляване на населението, на първо място в Европа по смъртност, на 229-то място от 232
    държави в света по раждаемост, на първо място в света по самоубийства, включително детски самоубийства, на последно място в Европа по доходи.Страховитата демографска катастрофа в която се намира България дава основание за потвърждение,че пенсионната система няма да издържи и днешните работещи на практика да останат без пенсии.Повече от 60% от разходите за пенсии в момента се финансират от данъци,а не от осигуровки и пенсионната система ще рухне в следващите 1-2 десетилетия и хората ще останат без осигурени достойни старини.А огромното Вътрешно министерство ще продължава да бълва млади,неосигурявани до скоро пенсионери,поради неимоверно раздутия щат.Какво допринесе неолиберална социално-икономическа система? Отговорът е един -нищо. С 300 млн. са увеличени средствата за сектор "Сигурност", 20 млн. се отделят от първи януари за щастливи прасета, за щастливи кокошки, но не и за децата на България.
  • 10
    Ал
    Ало Ваньо
    2 -2
    15:45, 9 сеп 2014
    До Голям Балама, Ало хасково. нет, не ви работят -сите, когато са в ущърб на БББ и ЦЦ? ШД, май е спряла да чете какво пише!
  • 11
    Ре
    Реалист
    23 -1
    15:47, 9 сеп 2014
    Насажданото публично мнение, че днес трябва да си сцепиш задника от работа, повече от вчера, а утре-повече от днес, че ако нямаш кредит, значи не си "развиваш, не рестеш"- всичко това води до тотално прогресивно изтощаване и срив на индивида- и физически, и психически! А от тук до самоубийството е един косъм разстояние!
  • 12
    Ku
    kurti
    19 -2
    16:57, 9 сеп 2014
    всичко идва от заробването ни-такова ,каквото и османлийте не ни наложиха !!! евргейският съюз разгаза играта на много хора ,а намазаха и намазват шайка нахалитети който започват да се мислят за безсмъртни на фона на многота самоубийства
  • 13
    Iv
    iv22222
    11 0
    19:22, 9 сеп 2014
    Toq e za mahane ot barza pomo6t mollllllllllq obarnete vnimanie na tozi valk
  • 14
    Ва
    Вал10
    4 -10
    19:55, 9 сеп 2014
    Красимира Богданова е много добра психоложка съвет... Виж коментара
  • 15
    Но
    НОВА СИЛА С БЮЛЕТИНА- 21
    14 -6
    20:17, 9 сеп 2014
    За нас коалицията от четири национални партии ни е пределно ясна картината на изтерзаното ни отечество.от много години,може би още след преврата на десети ноември предупреждаваме българския народ,че това е схема на евреите в световен и геостратегически план.тука в българия световното правителство в лицето на синедриона си намаза филията и от двете страни.преврата беше осъществен с тяхна подкрепа,а местните евреи членове на бкп го осъществиха.от четвърт век българия се управлява от племето на давид,което въпреки,че го спасяваме два пъти в исторически аспект мрази и ненавижда българия и българите.не могат да се примирят от факта,че са втори в класацията по интелигентност.но не само това е причината.по скоро на тях им е нужна земята ни и разположението,което заема на балканския полуостров.разбира се и това не е всичко.тука има залежи на злато и мед,което по количество заема второ место в световната класация.също така и най големите залежи на петрол,които са на голяма дълбочина и потоците излизат в арабския свят.минералните води са също в изобилие.газовите находища в черно море имат газ за сто години миним.историческите находки и артефакти доказват,че сме първата и най стара нация създала европа и азия.доказаха,че тракийската култура е най стара в света и е спомогнала на целия арийски свят за развитие и технически напредък.за това нас едни плъхове не ни обичач и унищожават икономиката и държавноста.


    Бих споменал фразата на един велик немски летец през втората световна война--ако се борим може и да загубим,но не се ли борим вече сме загубили.....смятам,че този велик немски ас на въздушните боеве е не само прав за онази епоха,но думите му важат за нас в момента......
    • Gi
      GIF
      9 -2
      00:14, 10 сеп 2014
      Евреите представляват материята - в тях са богатствата и инструментите, знанието за придобиването им.
      Но българите са духът! Всеизвестно е, че материята е нещо непостоянно и преходно. Докато духът е непобедим и вечен. По тази причина евреите се мъчат да завладеят духа. Това те правят когато създават отрицателна енергия на гоите /всички не евреи/, в случая и с българската нация, посредством различни страдания. Болести, бедност, банково заробване чрез кредити, генно модифицирани храни, поощряване на хомосексуалността, безплодие при жените, липса на пари, липса на работа, на основни лекарства, подтикване към хазарт, манипулация чрез телевизия, филми за насилие и др. Всичко това води до огромен стрес и отрицателна енергия у хората. С тази енергия се хранят съществата без светлина в душата си. Те имат нужда от тази енергия, за да живеят и я вземат от хората, които внасят тъмнина в мислите, чувствата и действията си, които нямат любов. Но истината е една и вечна - духът владее материята! Така, че обичайте се, смейте се, не се поддавайте на мрачни мисли, колкото и да ви е тежко! Защо да даваме храна на демона?! Ние сме духът! Майната й на материята!
    • Во
      ВОДАЧ НА ЛИСТАТА-НОВА СИЛА
      6 -2
      07:54, 10 сеп 2014
      Адмирации за изказването и точната обосновка на ситуацията у нас ... Ела на кафе за да си говорим по обширно на темата...
  • 16
    77
    777
    7 0
    09:26, 10 сеп 2014
    Събуди се българино!не се отчайвай!знай че силата е в теб!
  • 17
    77
    777
    11 -1
    09:29, 10 сеп 2014
    Обединявайте се българи! Противопоставяйте се на неправдите и на лошото в живота. Не губете кураж!съединението прави силата!не търпете повече и не се отчайвайте!протестирайте и гласувайте!
  • 18
    Ив
    ив
    3 0
    10:20, 10 сеп 2014
    Жалко
  • 19
    Ре
    реален
    3 -1
    18:35, 10 сеп 2014
    Психолозите в Хасково и изцяло в България са на ниско ниво. Ако някой има проблем е най-добре да посети психиатър а не психолог.Защото изпадането в подобни ситуации се дължи на заболяване и психолога в такъв случай не помага а може да навреди.
  • 20
    Ре
    реален
    2 0
    18:37, 10 сеп 2014
    до реален:
    напълно съм съгласен с мнението ви.
  • 21
    Х
    х
    0 0
    10:47, 22 ное 2014
    Ми то нормален българин как да живее в Хасково? Навсякаде черни муцуни и турска реч!?!
Последни новини