От х:

Днес в x:

Честваме 137 години от Шипченската епопея

Днес отбелязваме 137 години от Шипченската епопея, изиграла съдбовна роля за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България.

Кулминацията ще бъде тази вечер със заря-проверка на връх Шипка, за която се очаква да пристигне президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж преминават честванията.

Тържествените прояви, които ще продължат през целия ден,преминават  под знака на 80-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на свободата на историческия връх.

Програмата включва разнообразни  събития: състезание за ученици по изкачване на стълбите към паметника,  открит урок по история, възстановка на епичните събития от битката за Шипка.

В Националния природонаучен музей „Шипка" през целия ден ще се  прожектират филми, посветени на Шипченската епопея и Руско-турската война.

В следобедните часове на открита сцена  ще се проведе концерт с участието на читалищни колективи от Старозагорска и Габровска област.

Посетителите на ще могат да видят възстановения команден пункт на ген. Столетов.

Годишнината е повод за много българи да се обединят около родолюбива кауза и да си припомнят, че   предшествениците ни, единни и самоотвержени, са заслужили свободата на България.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-важните битки в Руско-турската война от 1877-1878 г. По време на боевете през периода 21-26 август 1877 (9 - 14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци.

 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини