От х:

Днес в x:

1 °C

21 ордена, часовник и кокарда откраднати от паметника на Шипка

На фона на совалките между министерствата на културата и на вътрешните работи, за да бъде запазена полицейската охрана в района на Паметника на свободата на връх Шипка, днес стана ясно, че са откраднати експонати от музейната сбирка вътре в монумента. За нея обаче не отговарят въоръжените униформени, които пазят отвън.

От експозиционна витрина са изчезнали джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 брой ордени и медали, съобщиха от МВР в Стара Загора, като уточниха, че кражбата е станала в периода между 28 февруари и 11 август т.г., когато от националния музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък са подали сигнал за нея в местното районно управление на полицията.

От музея недоумяват защо не се е задействала сигналната техника, с която пазят експозицията вътре в паметника. В нея са изложени множество вещи, принадлежали на защитниците на прохода Шипка по време на Руско-турската освободителна война през 1877/1878 година.

По случая е образувано досъдебно производство, макар по оценка на музейни работници откраднатите експонати да нямат висока стойност.

Последната преди сегашната кражба от върха стана в навечерието на празника 3 март 2006 година, когато трима мъже отмъкнаха част от медните ламарини от обшивката на вечния огън, който не беше пален поне от 15 години заради скъпата нафта, която гореше. Малко по-късно крадците бяха арестувани и осъдени, а откритите в пункт за вторични суровини ламарини - върнати на мястото им от казанлъшки майстор-медникар. Преди 2 години на Шипка бе изграден нов, по-икономичен вечен огън, който се пали само в тържествени моменти.

В същото време стана ясно, че Министерството на културата преговаря спешно с МВР, за да не бъде свалена полицейската охрана от върха, а областната упранвителка на Стара Загора Живка Аладжова получи уверенията на служебния министър на културата Мартин Иванов, че това няма да се случи. По силата на новия закон за МВР националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" трябва да плаща на месец по 19 500 лева за 8 полицаи, които пазят на смени, но не разполага с тези пари в бюджета си.

Освен Паметника на свободата, в района на площ от 2 хиляди декара има още 23 руски и 2 български паметника, както и 27 оръдия от времето на Руско-турската освободителна война, всяко от което излято от 700 килограма бронз. Отделно е музейната експозиция в самия паметник, разположена в 7-те му етажа. В началото на демократичните промени бе направен опит и за кражба на 2 от оръдията, по-късно едно от тях бе открито захвърлено на стръмен склон в планината.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
23 яну 2020
Последни новини