От х:

Днес в x:

12 °C

21 ордена, часовник и кокарда откраднати от паметника на Шипка

На фона на совалките между министерствата на културата и на вътрешните работи, за да бъде запазена полицейската охрана в района на Паметника на свободата на връх Шипка, днес стана ясно, че са откраднати експонати от музейната сбирка вътре в монумента. За нея обаче не отговарят въоръжените униформени, които пазят отвън.

От експозиционна витрина са изчезнали джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 брой ордени и медали, съобщиха от МВР в Стара Загора, като уточниха, че кражбата е станала в периода между 28 февруари и 11 август т.г., когато от националния музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък са подали сигнал за нея в местното районно управление на полицията.

От музея недоумяват защо не се е задействала сигналната техника, с която пазят експозицията вътре в паметника. В нея са изложени множество вещи, принадлежали на защитниците на прохода Шипка по време на Руско-турската освободителна война през 1877/1878 година.

По случая е образувано досъдебно производство, макар по оценка на музейни работници откраднатите експонати да нямат висока стойност.

Последната преди сегашната кражба от върха стана в навечерието на празника 3 март 2006 година, когато трима мъже отмъкнаха част от медните ламарини от обшивката на вечния огън, който не беше пален поне от 15 години заради скъпата нафта, която гореше. Малко по-късно крадците бяха арестувани и осъдени, а откритите в пункт за вторични суровини ламарини - върнати на мястото им от казанлъшки майстор-медникар. Преди 2 години на Шипка бе изграден нов, по-икономичен вечен огън, който се пали само в тържествени моменти.

В същото време стана ясно, че Министерството на културата преговаря спешно с МВР, за да не бъде свалена полицейската охрана от върха, а областната упранвителка на Стара Загора Живка Аладжова получи уверенията на служебния министър на културата Мартин Иванов, че това няма да се случи. По силата на новия закон за МВР националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" трябва да плаща на месец по 19 500 лева за 8 полицаи, които пазят на смени, но не разполага с тези пари в бюджета си.

Освен Паметника на свободата, в района на площ от 2 хиляди декара има още 23 руски и 2 български паметника, както и 27 оръдия от времето на Руско-турската освободителна война, всяко от което излято от 700 килограма бронз. Отделно е музейната експозиция в самия паметник, разположена в 7-те му етажа. В началото на демократичните промени бе направен опит и за кражба на 2 от оръдията, по-късно едно от тях бе открито захвърлено на стръмен склон в планината.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини