От х:

Днес в x:

Сепаратистки лидер опроверга да е казвал, имат ракети Бук

Александър Ходаровский. „Ройтерс" разпространи негови думи, че сепаратистите са разполагали с комплекс „Бук".

Лидер на сепаратистите в Източна Украйна опроверга информация на Ройтерс, че те имат системи "Бук".

Командирът на влиятелния бунтовнически батальон "Восток" Александър Ходаковский опроверга разпространена по-рано информация, че проруските сепаратисти имат системи за противовъздушна отбрана (ракети земя-въздух) "Бук", съобщи РИА Новости, цитирана от БТА.

Вчера агенция Ройтерс разпространи интервю с Ходаковский, в което той заявява, че бунтовниците имат система "Бук", използването на която е било провокирано от украински военни, обстрелващи от въздуха наземни цели.

"Разсъждавахме за версиите (...) но бе спомената простата фраза, че нямам сведения опълченците да имат подобен род оръжие", каза Ходаковский в интервю за телевизия "Раша тудей". Той споменава също така, че има видеозапис на интервюто, който може да предостави, за да докаже, че не е говорил пред Ройтерс за наличие на подобни системи у сепаратистите.

Имат или нямат Букове?

Опълчението на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна няма на въоръжение зенитни комплекси "Бук", заяви на 17 юли за ИТАР-ТАСС пресслужбата на "Луганска народна република", писа на следващия ден в. "Комерсант". Според цитирани киевски представители обаче войските на "Донецката народна република" разполагат с "Букове", иззети от местни украински поделения.

Свалянето на украинските изтребители

Бойците, воюващи срещу правителството в Киев, поеха отговорността за свалянето на два бойни самолета над Източна Украйна недалеч от мястото, където миналата седмица се разби пътнически самолет, след като бе ударен от ракета, пише "Вашингтон пост", цитиран от "Фокус". Атаката срещу бойните самолети дойде само шест дни след трагедията със самолета на Малайзийските авиолинии.

Украинската армия заяви в сряда, че двата самолета са летели на височина над 5000 метра – височина, която е извън обхвата на преносимите зенитно-ракетни комплекси, за които сепаратистите твърдят, че са използвали, за да свалят самолетите.

Нито твърденията на правителството, нито тези на сепаратистите могат да бъдат потвърдени.

Макар подробностите да остават неясни, все пак това е знак, че проруските бойци могат да нанесат значителни вреди на украинската армия, чието основно предимство е във въздуха, коментира вестникът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини