От х:

Днес в x:

450 животински зарази ни дебнат откъм Турция

Близо 450 огнища на зарази са били установени само от началото на годината до 15 юли в съседна Турция, съобщават от агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Констатирани са нови 189 огнища на шап, 83 огнища на шарка по овцете и козите, 25 на чума по дребните преживни животни, 27 на нюкясълска болест по птиците и 125 от рядко срещаното екзотичното заболяване по говедата - заразен нодуларен дерматит. В системата за обявяване на заболявания през 2013 г. Турция е нотифицирала 1147 огнища на заболяването шап по чифтокопитните животни в Азиатската част на страната и 175 огнища на шарка по овцете и козите, като 33 от тях са в Европейската част, концентрирани главно в провинциите Къркларели, Одрин и Текирдаг, от които първите две граничат с България. Регистрирани са 20 случаи на заболяването чума по дребните преживни животни и 108 огнища на заболяването нюкясълска болест по птиците.

Ситуацията се следи ежедневно от БАБХ. Особено безпокойство будят не само болестите по животните в Турция, но и неясната епидемиологична обстановка в страните от Близкия Изток (Сирия, Иран и др.).

За предпазване от тези остри заразни заболявания по животните от 11 април 2014 г. отново бе въведено извършването на профилактична дезинфекция на всички влизащи транспортни средства в страната ни от Турция, както и проверка на личния багаж на пътниците. Тя ще се извършва до момента, в който българските компетентни власти преценят, че няма опасност от възникване на заболявания по селскостопанските животни, предизвикани от остри заразни болести констатирани в Турция и Близкия Изток.

Европейската част на Турция по отношение на заболяването шап по чифтокопитните животни е със статут на “част от страна без шап с ваксинация”, което предизвиква допълнително безпокойство. От страни от Близкия Изток и Сирия не постъпва никаква информация за наличието и развитието на остри заразни и екзотични заболявания по животните на техните територии.Потокът от транспортни средства от Турция, както и от страните от Близкия Изток, влизащи в страната, допълнително създава предпоставки за възможна поява на остри заразни и екзотични заболявания по селскостопанските животни в нашата страна. Съществена профилактична мярка за предпазване от посочените по-горе заболявания е извършването на проверки на личния багаж на пътниците за откриване на неразрешени за внос продукти от животински произход и извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства от Турция и страните от Близкия Изток, категорични са от БАБХ.

Haskovo.net

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини