От х:

Днес в x:

"Опера в парка" - естествен контакт с изкуството

За пети пореден път превърнахме "Опера в парка" в традиция на това прекрасно място в тази историческа гора на 100 години. Публиката идва не само заради преживяването, но и заради това удоволствие, което й дават спектаклите на открито, благодарение на един естествен контакт с изкуството на операта и балета.

Това заяви за БГНЕС директорът на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов преди традиционния Летен фестивал "Опера в парка".

Акад. Карталов обясни, че проектът е започнал преди 5 години в парка на Военната академия, а успехът с "Лакме" на Делиб - една опера, която се развива в джунглата на Индия, е дала куража, че такива спектакли, които може да се покажат в естествената среда на мястото, където се развива и балетното и оперното действие са изключително предизвикателство и удоволствие за публиката.

Тази година операта в парка представя само балетни спектакли - "Жизел", "Лебедово езеро", "Зорба гъркът". Предвидена е и детска програма на отделна открита малка сцена, където малчуганите могат да наблюдават "Хензел и Гретел", "Червената шапчица", "Козелът сърдитко", "Вълшебната флейта" и "Мечо Пух".

От своя страна зам.-кметът на Столична община с ресор "Култура и образование" д-р Тодор Чобанов разказа от къде и как тръгва идеята за "Опера в парка". Обсъждайки възможностите за това да се привлекат нови аудитории към оперното изкуство и да се даде възможност за по-категорична изява се стига до извода, че трябва да се търси формат в открити паркове и пространства в София.

Тази година фокусът на "Опера в парка" е върху класическия балет, обясни Чобанов и добави, че в последните години класическият балет е в подем, а нивото му се е вдигнало изключително много. Той подчерта и ролята на Столична община, която помага финансово и организационно за това 5-та поредна година, да се наслаждаваме на оперното изкуство под небето. Не е за пренебрегване и фактът, че през 2013 г., спрямо 2012 г. в София се наблюдава 15% ръст на туристи. Броят на туристическите групи расте, но все още водим битка с това тези групи да остават да нощуват в столицата, а не да преминават само транзитно, каза още Тодор Чобанов.

Фестивалът "Опера в парка" ще се проведе в периода 4 – 27 юли 2014 г., а билети могат да се купят на касата на Софийската опера и балет.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини