От х:

Днес в x:

Китайски суперкомпютър е най-бързият в света

Китайският суперкомпютър "Тянхе-2" постави световен рекорд по мощност и измести на второ място в специализирания рейтинг "Топ-500" американския "Титан", съобщиха Синхуа и ИТАР ТАСС.

Класацията се прави по два пъти на година и включва 500-те най-мощни компютъра в света.

По време на система от тестове "Тянхе-2" е достигнал скорост от 33,86 петафлопа (квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда).

Суперкомпютърът е дело на специалисти от Университета по отбранителна наука и техника към Народно-освободителната армия на Китай в гр. Чанша (провинция Хунан, Централен Китай).

Скоростта на "Титан", създаден от Националната лаборатория в Оук Ридж, щата Тенеси, при същите тестове е 17,59 петафлопа. На трето място е американският суперкомпютър "Секвоя" с мощност 17,17 петафлопа.

"Топ-500" /TOP500/ е международен проект, в рамките на който се съставят класации и се прави описание на 500-те най-мощни компютърни системи в света. Той стартира през 1993 година. В неговите рамки два пъти годишно - през юни и през ноември - се публикува актуалната класация на суперкомпютрите в света.

По думите на създателите на "Топ-500" в класацията тази година на практика не се наблюдават промени в сравнение с тази от 2013 година. Сред 10-те най-мощни компютъра в света 6 са в САЩ, а по един има в Китай, Япония, Швейцария и Германия.

В "Топ-500" са попаднали 233 суперкомпютъра от САЩ, 73 от Китай и по 30 от Великобритания и Япония. Франция има 27, а Германия - 23.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини