От х:

Днес в x:

1500 лв. за най-добрите стари градски песни в Хасково

Една от изпълнителките на фестивала миналата година

Хасково ще стане сцена за стари градски песни и шлагер през почивните дни. Тогава ще се проведе 14-тия традиционен фестивал „С песните на ари“. Заявка за участие са подали 14 групи, 21 индивидуални изпълнители, 4 дуета и два квартета от страната. Наионалния фест се открива в 14 часа в читалище „Заря“.

Изискването е изпълнителите да не са професионалисти, да не надвишават 16 души, в това число и съпровода. Групите, камерните и индивидуалните състави имат право да изпеят по две песни. Залага се на автентичната градска песен, без плейбек, при това песните задължително трябва да се изпълняват на български език. Желателно е облеклата да навяват атмосферата на стара градска песен.

Участниците във феста ще се оценяват от компетентно жури с председател Тони Шекерджиева-Новак от Академията за музикално и танцово изкуство. Членове са Петър Грънчаров и Мирчо Мирчев. Ще се гледа художественото достойнство на изпълнителите, съпровод, аранжимент и сценично присъствие. Най-добрите изпълнители ще бъдат включени в галаконцерт, но разходите ще бъдат за тяхна сметка. Предвидени са и парични награди в общ размер на 1500 лв., които ще бъдат връчени при закриването от 17 часа.

„Фестивалът възражда един нов живот в очакване на българската стара градска песен да е истински бисер в културното ни наследство. С тази цел издирва, популяризира и съхранява най-доброто от този любим жанр за много поколения назад и съответно на нашите деца“, каза Ралица Кисекчиева от община Хасково при представяне на събитието. Фестът е посветен на големият хасковски артист Аспарух Лешников-Ари.

 

Анета Кутелова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини