От х:

Днес в x:

14 °C

Какво не бива да се добавя в горещ чай

Как обичате да пиете чай – със захар или с мед? Дори един много полезен продукт, когато се използва неправилно с чай, може да загуби не само своите ценни свойства, но също така и да се превърне в опасен канцероген.

Чай със захар. Учените реагират нееднозначно на тази комбинация. Статистически данни обаче има: представителите на народите, където в чая предпочитат да не добавят захар, по-рядко развиват рак. Въпреки това, някои експерти смятат, че това се отнася до голяма степен само за черния чай . Според тях, положителните свойства на зеления чай не се влияят от захарта – напротив , увеличава лечебните му свойства, защото спомага за по-добро усвояване на катехините, съдържащи се в напитката. Диетолозите обикновено се противопоставят на това да се пие чай с нещо сладко. Те вярват, че в този случай се размиват границите на разрешеното – сладкиши с чай, например, можете да се изядат два до три пъти по-вече, отколкото без него.

Чай с мляко. Известно е, че в случая става дума за важен компонент – катехин, който естествен и много мощен антиоксиданти. Именно този компонент неутрализира свободните радикали, които развалят клетките и причиняват ракови тумори. Катехинът в чая се съдържа повече, отколкото в повечето плодове и зеленчуци. В допълнение – катехинът инхибира развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Все пак , имайте предвид, че когато добавяте в чая мляко, част от този уникален терапевтичен ефект изчезва.

Причината е, че млякото влияе отрицателно на антиоксидантния потенциал на чай. Съответно , чай с мляко не е толкова добре за съдовата система, отколкото чай без мляко. Това може да се счита за доказано, след поредица от експерименти, проведени от германски учени, от които става ясно, че пиенето на черен чай значително подобрява кръвното налягане. Въпреки това някои лекари смятат, че да се отрича чая с мляко е рано.

Чай с мед. Медът е по-полезен от захарта, но любителите на горещ чай с мед подлагат  тяхното здраве на сериозна опасност. При температури над 40 ° С в меда  изцяло се унищожава ценният фермент диастаза, а  при по-висока температура (60 ° С) медът се превръща в канцерогенн – фруктозата в него се окислява, а  продуктът  на това окисление е в състояние да предизвика злокачествени тумори в стомаха, червата и други органи на храносмилателната система. Слагането на мед в горещ чай не се препоръчва!

Чай с лимон. Точно както в случая с меда,  лимон не трябва да се  поставя в топлата напитка. Под въздействието на високи температури в лимона напълно се унищожава витамин С и много други ценни компоненти. За да се запазят полезните качества на лимона не трябва да се поставя  в чая веднага. Трябва да изчакаме да се охлади малко.

Източник: http://30dumi.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини