От х:

Днес в x:

17 °C

Лекари и пациенти се самоорганизират да спасяват здравеопазването

Лекари и пациенти ще приемат правила за листите на чакащите. Това стана ясно на пресконференция, на която пациенти, държавни, общински и частни болници се обявиха против лимитите.

Те категорично са на мнение, че Постановление 94 е незаконосъобразно и ще има много негативни последици.

Федерация „Български пациентски форум" вече е внесла в съда жалба против въпросното постановление. Предстои други организации да последват примера й. Решени са дори да сезират Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обобщи, че никъде - нито в предизборните програми на политическите партии, нито в новата здравна стратегия е било упоменато, че ще се въвеждат лимити или здравеопазването ще стане бюджетно. Той подчерта, че исканията им не са политически, но лекари и пациенти са принудени да се самоорганизират и да опитат да приемат правила, така че здравната система да продължи да работи.

Най-належащо било да се изработят правила за прием на пациенти в условия на лимити, за да не се стига до брутални ситуации и да се ограничат щетите на злополучното Постановление 94.

„Ако властта не желае да участва - ние можем да се справим без нея, но тя не може да се справи без нас", категоричен е Кацаров.

Той предлага още сами да изготвят Националния рамков договор и тогава да го дадат на държавниците. Правилата за листите на чакащите са едва първата стъпка, която ще предприемат лекари и пациенти. Те ще бъдат публикувани в интернет следващия четвъртък и ще бъдат достъпни за обсъждане.

От своя страна председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев разясни откъде е тръгнал проблемът. По думите му още при обсъжданията на бюджета миналата година е било ясно, че се залага сериозен дефицит. Тогава от пациентската организация са сигнализирали, че вариантите са два - или актуализация на бюджета и намиране на средства, или спиране на лекарства, въвеждане на лимити, смъртни случаи.

Българският лекарски съюз (БЛС) обаче подписал рамковия договор с уговорката, че бюджетът ще бъде актуализиран в средата на тази година. Това така и не се случва. Дори напротив - въвеждат се сериозни рестрикции както на лечебните заведения, така и относно лекарствата.

Хасърджиев е на мнение, че всички усилия са насочени да се обясни как лекарите са виновни, как болниците източват здравната каса, как пациентите са се разболели от рядка болест, но не и политик да поеме вината. Предстои пълен крах на системата.

„По-евтино е човек да умре в България, отколкото да се разболее", възмути се д-р Станимир Хасърджиев.

„Ситуацията е много сложна и ако директорът на НЗОК вижда, че не може да се справи с тези пари, то не е за директор на НЗОК, а ако този здравен министър не може да убеди колегите си, че това са жълти стотинки за здравеопазване, то тогава не е годен за министър на здравеопазването", категоричен бе д-р Хасърджиев, който призова здравният министър да внесе предложение за отмяна на Постановление 94 на МС, което предвижда въвеждането на лимити е болниците.

Хасърджиев дори предложи телефоните на двете (шефа на Касата и здравния министър, б.р.) да бъдат публикувани в интернет и те лично да обясняват на пациентите какво ще се случи при изчерпване на лимитите.

По време на пресконференцията председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски също се противопостави на Постановление 94. По думите му частните болници се опасяват, че правата на пациентите тежко се нарушават. Лекарите са възпрепятствани да осъществяват дейността, за която са призвани. Зад всички сметки и действия стоят човешки съдби. Не знам доколко касата го осъзнава това, попита Дренски.

Според него най-страшното нещо за частния бизнес, дори в здравеопазването, е несигурността. В момента обаче болниците са изправени именно пред това - несигурност дали ще им се плати, или не. Реалната ситуация е тежко недофинансиране, сериозна нестабилност, силно ограничено права на пациентите, обобщи специалистът.

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заключи, че положението на пациента вместо да се подобрява, се влошава. Той е категоричен, че безумията трябва да спрат и да се намерят устойчиви решения на проблемите в здравната система.

Организационният секретар на Сдружението на общинските болници в България д-р Радко Велков алармира, че редица общински болници ще бъдат закрити, тъй като са на пределния минимум. Той отсече, че проблемното постановление ще ликвидира общинското здравеопазване, тъй като няма лекари. Не е възможно при тази ситуация пациентите да бъдат диагностицирани и лекувани. Това е узаконено от държавата, категоричен е той.

Асен Георгиев, представител на Федерация „Български пациентски форум", пък твърдо е на мнение, че постановлението не може да се прилага и никой не трябва да се съобразява с него.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини