От х:

Днес в x:

Лекари и пациенти се самоорганизират да спасяват здравеопазването

Лекари и пациенти ще приемат правила за листите на чакащите. Това стана ясно на пресконференция, на която пациенти, държавни, общински и частни болници се обявиха против лимитите.

Те категорично са на мнение, че Постановление 94 е незаконосъобразно и ще има много негативни последици.

Федерация „Български пациентски форум" вече е внесла в съда жалба против въпросното постановление. Предстои други организации да последват примера й. Решени са дори да сезират Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обобщи, че никъде - нито в предизборните програми на политическите партии, нито в новата здравна стратегия е било упоменато, че ще се въвеждат лимити или здравеопазването ще стане бюджетно. Той подчерта, че исканията им не са политически, но лекари и пациенти са принудени да се самоорганизират и да опитат да приемат правила, така че здравната система да продължи да работи.

Най-належащо било да се изработят правила за прием на пациенти в условия на лимити, за да не се стига до брутални ситуации и да се ограничат щетите на злополучното Постановление 94.

„Ако властта не желае да участва - ние можем да се справим без нея, но тя не може да се справи без нас", категоричен е Кацаров.

Той предлага още сами да изготвят Националния рамков договор и тогава да го дадат на държавниците. Правилата за листите на чакащите са едва първата стъпка, която ще предприемат лекари и пациенти. Те ще бъдат публикувани в интернет следващия четвъртък и ще бъдат достъпни за обсъждане.

От своя страна председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев разясни откъде е тръгнал проблемът. По думите му още при обсъжданията на бюджета миналата година е било ясно, че се залага сериозен дефицит. Тогава от пациентската организация са сигнализирали, че вариантите са два - или актуализация на бюджета и намиране на средства, или спиране на лекарства, въвеждане на лимити, смъртни случаи.

Българският лекарски съюз (БЛС) обаче подписал рамковия договор с уговорката, че бюджетът ще бъде актуализиран в средата на тази година. Това така и не се случва. Дори напротив - въвеждат се сериозни рестрикции както на лечебните заведения, така и относно лекарствата.

Хасърджиев е на мнение, че всички усилия са насочени да се обясни как лекарите са виновни, как болниците източват здравната каса, как пациентите са се разболели от рядка болест, но не и политик да поеме вината. Предстои пълен крах на системата.

„По-евтино е човек да умре в България, отколкото да се разболее", възмути се д-р Станимир Хасърджиев.

„Ситуацията е много сложна и ако директорът на НЗОК вижда, че не може да се справи с тези пари, то не е за директор на НЗОК, а ако този здравен министър не може да убеди колегите си, че това са жълти стотинки за здравеопазване, то тогава не е годен за министър на здравеопазването", категоричен бе д-р Хасърджиев, който призова здравният министър да внесе предложение за отмяна на Постановление 94 на МС, което предвижда въвеждането на лимити е болниците.

Хасърджиев дори предложи телефоните на двете (шефа на Касата и здравния министър, б.р.) да бъдат публикувани в интернет и те лично да обясняват на пациентите какво ще се случи при изчерпване на лимитите.

По време на пресконференцията председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски също се противопостави на Постановление 94. По думите му частните болници се опасяват, че правата на пациентите тежко се нарушават. Лекарите са възпрепятствани да осъществяват дейността, за която са призвани. Зад всички сметки и действия стоят човешки съдби. Не знам доколко касата го осъзнава това, попита Дренски.

Според него най-страшното нещо за частния бизнес, дори в здравеопазването, е несигурността. В момента обаче болниците са изправени именно пред това - несигурност дали ще им се плати, или не. Реалната ситуация е тежко недофинансиране, сериозна нестабилност, силно ограничено права на пациентите, обобщи специалистът.

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заключи, че положението на пациента вместо да се подобрява, се влошава. Той е категоричен, че безумията трябва да спрат и да се намерят устойчиви решения на проблемите в здравната система.

Организационният секретар на Сдружението на общинските болници в България д-р Радко Велков алармира, че редица общински болници ще бъдат закрити, тъй като са на пределния минимум. Той отсече, че проблемното постановление ще ликвидира общинското здравеопазване, тъй като няма лекари. Не е възможно при тази ситуация пациентите да бъдат диагностицирани и лекувани. Това е узаконено от държавата, категоричен е той.

Асен Георгиев, представител на Федерация „Български пациентски форум", пък твърдо е на мнение, че постановлението не може да се прилага и никой не трябва да се съобразява с него.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини