От х:

Днес в x:

Ще водят децата на Хасково на симфонични концерти

На срещата присъстваха Иван Панайотов, Светослава Стоянова, Тонка Койчева и директорът на библиотеката Кирилка Страшникова

Имаме идея Симфоничният оркестър да прави образователни концерти по училища или децата да се водят на място в залата. Как точно ще бъдат организирани тези концерти е въпрос на конкретна организация. Все пак от възпитанието на децата зависи и бъдещето на България.“ Това заявиха днес представителки на оркестъра Диана Желева и нейна колежка на срещата с представители на културни институции в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. На нея присъстваха председателят на Комисията по култура Иван Панайотов, секретарят Тонка Койчева, членът на комисията Светослава Стоянова и представители на местната изпълнителна власт.

И преди година-две сме правили такова нещо, допълни Желева. Тя предлага децата да бъдат запознавани с различни инструменти и произведения на симфонична музика. Според нея обаче повече за това може да се говори след като част от Симфоничният оркестър бъде преназначен. Симфоничният и Народният оркестър бяха съкратени с решение на Общински съвет по предложение на кмета Георги Иванов, което влезе в сила от началото на тази година. Така остана само Духовият, който е от 6-има души. Преди време градоначалникът заяви, че ще възстанови Симфоничния, но до този момент това не се е случило. Представителят от отдел „Култура“ към общината Венета Въжарска потвърди, че няма определен срок за това. Тя добави, че до края на месеца в Духовия оркестър ще бъдат назначени общо 20 души.

Обещанието на кмета Георги Иванов било оркестърът да съществува като камерен щрайх оркестър, т. е. само струнен. Според нея за град с мащабите на Хасково е добре да има голям Симфоничен оркестър.

Относно искането на представителите на Симфоничния оркестър за организиране на образователни концерти, директорът на Младежкия център Елена Шопова заяви, че трябва да направят план, който културната институция ще предложи на среща с директорите на училища, която ще бъде през септември.

Анета Кутелова

Диана Желева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини