От х:

Днес в x:

За 8 години: Двойно повече деца с увреждания в Хасковско

Светла Йотова отбеляза успехите на своя център за последните 8 години


За последните 8 години децата със специални образователни потребности /СОП/ в Хасково и региона са се увеличили от 280 на над 500. Стряскащата констатация направиха от Ресурсен център Хасково, които обгрижват и интегрират деца с физически и ментални увреждания. Някои от тях израстват заболяванията си, но за съжаление огромното мнозинство търпят последиците им за цял живот, коментираха рождениците. Ръстът на деца с увреждания е най-голям в най-големите общини в региона, но има и известно профилиране на заболяванията. Така например в община Ивайловград са повече децата с вродена глухота, докато в Димитровград с умствена изостаналост. В Хасково пък се срещат екзотично звучащи болести, със страшни последствия. Оказа се, че в областния град има регистрирани 20 деца аутисти и 16 със синдром на Даун /Забавено развитие вследствие на геномна мутация/. С оглед на увеличаването на случаите на това заболяване, от 4 години е установено партньорство със значително по-старото училище за деца с Даун в турския град в Одрин. Днес делегация от южната ни съседка почете 8-ия рожден ден на ресурсния център.

Целта на Ресурсния център е извеждането на деца със СОП в редови общообразователни училища и интегрирането им в нормална среда, разказа шефката на Центъра Светла Йотова. За целта се разчита на допълнителна работа с ресурсни учители, логопеди и педагози. Общо в центъра работят 58 високоспециализирани кадри, които оказват ежедневна образователна и логистична подкрепа. При част от възпитаниците се постига сериозен успех - близо 120 деца ежегодно са изваждани от регистрите на Центъра. Тоест, децата се научават да се грижат сами за себе си, ползвайки подкрепата на семейството, но без нуждата от тесни специалисти. За съжаление работата на ресурсните учители не намалява, защото поне толкова деца влизат ежегодно в Ресурсния център. Проблем е, че доста родители не желаят да си признаят, че децата им имат проблем, докато изоставането от връстниците им не стане видимо, разказаха педагози от Центъра. Хората обаче добавиха, че напълно разбират задръжките на семействата.

Рожденият ден бе отбелязан в сградата на Младежки център Хасково с богата програма. Учителите приготвиха кулинарна изложба, а децата от кръжоците по танци и песни забавляваха стотиците гости. Групата по рисуване към РЦ Хасково пък представи своя изложба от картини и фотографии.

Г. Христов

Децата със СОП изнесоха богата програма за празника си
ЧРД
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини