От х:

Днес в x:

Още гадаят колко българи са загинали на "Титаник"

Между 33 и 38 са българите, станали жертва при потъването на кораба „Титаник”. Трагедията се разиграва в ледените води на Атлантика в нощта на 14 срещу 15 април, но точният брой на загиналите нашенци все още не е категорично установен. Едни източници отбелязват 33 жертви от България, а други – 38, пише "Монитор".
По непотвърдена информация на борда на луксозния лайнер са плавали около петдесетина нашенци, всичките в трета класа. Сред оцелелите са Златьо Христов и Пенко Стайков от село Сенник. Двамата се хвърлили в океана и с плуване се добрали до спасителни лодки.

С днешна дата българската следа в трагедията „Титаник” е в двора на църквата в троянското село Гумощник. Потъмнял от времето паметник пази спомена за 8 мъже, загинали след фаталния сблъсък с айсберга.

“В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г.”, гласи надписът върху мемориала.

Паметникът, увенчан с православен кръст е издялан от гранитен къс, отчупил се от скала край Гумощник. Изграден е от роднините на загиналите скоро след вестта за гибелта им, уточняват от кметството в официалния сайт на селото на адрес www.gumoshtnik.com. В гранитната колона са изсечени имената на Пейо Колчев, Пенко Найденов, Илия Стойчев, Лалю Йонков, Марин Марков, Лазар Минков, Стойчо Михов, Недялко Петров.

Осемте мъже не фигурират в списъците на застрахователната компания „Лойд” и близките им не получават обезщетения след катастрофата.

Освен пасажерите на борда има и друга „българска” връзка и това е оркестърът, свирил на кораба. Преди да се качат на „Титаник”, музикантие гастролирали в София по покана на новопостроеното Градско казино на ул. “Гурко” (днес в сградата се помещава Софийската градска художествена галерия). Начело на бенда е Уолъс Хартли. В разгара на софийските си изяви оркестърът получил оферта да замине за Саутхемптън, за да поеме ангажимент за първото плаване на „Титаник”. Хартли приема и бендът се качва на борда. Свирят до последно, поддържайки духа на паникьосаното множество. В тяхна чест върху фасадата на “Филхармоник хол” в Ливърпул е поставена възпоменателна табела.

ФАКТИ
„Титаник” отплава от Саутхемптън за Ню Йорк на 12 април 1912 г. начело с капитан Едуард Джон Смит, който прави последния си рейс преди пенсиониране.В нощта на 14 срещу 15 април се блъска в айсберг, който нанася непоправими щети на плавателния съд, считан за момента като непотопяем. Потъва само за три часа. На борда са 2207 души, от тях 1496 намират смъртта си, останалите оцеляват в спасителните лодки. За времето си „Титаник” е най-големият кораб в света. Дълъг е 269,04 м, широк 28,19 м, а височината е 56 м. С три винта е и развива максимална скорост до 23-24 възела. Конструкторите му дават оптимално плаване с 21 възела. Оборудван е с 3560 спасителни пояса, а лодките побират 1178 души.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини