От х:

Днес в x:

Около 30 земетресения бяха регистрирани по света за последното денонощие

Днес земетресения с магнитуд между 3 и 4.5 по скалата на Рихтер бяха регистрирани в Гърция, Канада, САЩ. През последното денонощие земетресенията по света са около 30, обобщи БНР. Сеизмична активност в събота имаше в Чили, Китай, Иран, Италия, Гърция и Испания, САЩ.

Трус с магнитуд 3.7 по Рихтер е регистриран на гръцките Додеканезки острови в 7.30 часа българско време, сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Центърът на труса е на дълбочина 1 километър, на около 32 километра южно от остров Карпатос.

Към 6 часа на границата между Додеканезките острови и турския пограничен регион е регистриран друг трус със сила 3.2 по скалата на Рихтер.

Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер е регистрирано на дълбочина 10 километра на канадския остров Ванкувър, предаде "Фокус". Епицентърът на труса е на 496 километра западно от град Ванкувър.

Трус с магнитуд 3 по Рихтер е отчетен и в Южна Калифорния. По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е регистрирано на 11 километра под земната повърхност. Епицентърът на земетресението е на 81 километра североизточно от Сан Диего. Трусът е усетен в 3.10 часа българско време.

Земетресение с магнитуд 3.5 по скалата на Рихтер разтърси гръцкия остров Крит, съобщи Европейският сеизмологичен център. Трусът е регистриран в 3 часа българско време на дълбочина 2 километра.

Засилена сеизмична активност бе регистрирана в събота в различни части на планетата. Чили, Китай, Иран, Италия, Гърция и Испания бяха сред засегнатите зони. Нови трусове имаше в американския щат Оклахома. Около 30 са били земетресенията, обобщи БНР.

В събота сутринта в Китай бе регистрирано земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер. Трусът разлюля провинция Юнан, близо до границата със Съчуан. Срутили са се около 20 къщи, а близо 21 хиляди души са били евакуирани. Ранени са 25 души, петима от които тежко.

Трусовете край бреговете на Чили бяха няколко следсилното земетресение с магнитуд 8.2 от началото на седмицата. Към 21 часа българско време трус с магнитуд 4.2 бе регистриран в региона Антофагаста. Продължават и земетресенията в Тихия океан край бреговете на Чили - с честота около 4 труса на час, а силата им варира от 3 до 4 по скалата на Рихтер. По-силно е било земетресение с магнитуд 4.8 на 76 километра западно от град Икике, предаде Американският сеизмологичен институт. Трусът е бил регистриран в 17.04 часа българско време на дълбочина 10 километра.

Няколко слаби труса бяха регистрирани и в американския щат Оклахома. През последното денонощие трусовете са били шест с магнитуд от 2.5 до 3.8. С последната серия земетресения сеизмичната активност в щата е на път да отбележи рекордна интензивност. Сеизмолозите допускат, че големият брой трусове в Оклахома може да е свързан с дейностите по добив на петрол и газ.

Слабо земетресение с магнитуд 2.4 беше регистрирано в Испания. Земният трус е станал в 17.13 часа местно време на 47 км южно от град Валенсия.

Също лек трус беше регистриран и в Турция в 15.40 часа местно време, предаде Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Земетресението е било с магнитуд 2.7 по Рихтер на 227 километра североизточно от Анкара.

Централната част на Иран бе разтърсена от трус с магнитуд от 4.5 по Рихтер по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Земният трус е бил с дълбочина 60 километра и е регистриран в 15.16 часа българско време.

Земетресение с магнитуд 5.1 беше регистрирано и в южната част на Италия, в област Калабрия. Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщи, че епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 километра. Данни за пострадали и разрушения няма.

Трус с магнитуд 5.7 разлюля и Южна Гърция. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на дълбочина 110 километра и разстояние 89 километра южно от Атина.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини