От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда: Все по-често смърт по време на работа

Смъртните случаи на работното място вследствие на инфаркти и инсулти зачестяват през последната година. 12 покосени, докато се трудят, са регистрирани в региона само за миналата година, съобщи главният инспектор от Инспекцията по труда в Хасково инж. Красимира Иванова.

Особено тревожен е фактът, че пада рязко възрастта на покосените. Тя е средно 40 години. От 12-те смъртни случая през 2013-а пет са от нетравматични причини. Само преди три дни в бирената 53-годишен работник получи инсулт на работното място и беше приет в болница.

По данни на Националната статистика за 2013 -та година в региона са станали общо 48 трудови злополуки. Числото показва спад с 8 случая спрямо 2012-а. За сметка на това статистиката сочи увеличение на смъртните случаи през миналата 2013-а в сравнение с предишната година.

Проверките на инспекторите по труда показват още, че през миналата година общият брой на работещите в предприятията на територията на Хасковски регион е с около 4 000 души по-малко.

За февруари 2014-а трудовата инспекция е съставила 12 акта за общо 20 200 лв. Три от тях са по Закона за безопасни условия на труд, 9 - по Кодекса на труда. Последните са наложени на собственик на шивашка фирма, започнала дейността си в началото на тази година. Засечени са 9 работници без трудови договори.

 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини