От х:

Днес в x:

Гониха злите сили и си дадоха прошка в училище „Св. Климент“

Деца от хасковското училище „Св. Климент Охридски” пресъздадоха днес традиционните за Сирни Заговезни обичаи и изпълниха двора на школото с живописни маски и костюми. Ритуалът се провежда за четвърта година.

Учениците или по-скоро техните родители се бяха постарали да изработят впечатляващи и страшни маски, с които децата трябваше да гонят злите духове. На двора бе запален огромен огън, който малчуганите прескачаха.

В началото на тържеството отците Златко и Никола отслужиха водосвет за Сирни Заговезни. Директорката на школото Гинка Райчева, пременена в народна носия, поздрави учениците, родителите им и колегите си и им поиска и даде прошка. Пресъздаден бе и ритуалът с взаимното опрощаване от син, снаха, свекър и свекърва.

Сред атракциите на тържеството бе и така нареченото „амкане” – парче халва се връзва на конец, а децата се опитват да я уловят с уста. След ритуала бе запален канапът, а по пламъка съдеха за предстоящата година. „Силно гори, на берекет ще е е годината. Вила, два апартамента, мерцедес. И ще се отделим от старите“, гадаеха по огъня младите.

Специално жури оценяваше кукерските костюми на децата. Класацията бе обявена в края на тържеството, а за всяко призово место бяха определени по двама ученици. Първото бе за Йоана Боянова от I в и Йордан Киряков от IV б. Втората позиция си разделиха Мартина Хаджиева от V б и Венемир Иванов от III а клас. Трети бяха класирани костюмите на Николай Атанасов от I в и Даяна Асенова от III г клас.

След днешното честване на Сирни Заговезни, или неделя Сиропустна, започват Великите пости, които продължават до Великден. На този ден символично се изпращат и зимните неволи и душите се отварят за настъпващата пролет. На Сирни Заговезни се иска и се дава прошка.

Тържеството на децата в двора на „Св. Климент Охридски“ бе охранявано като по учебник – два полицейски автомобила бяха разположени в двата края на уличката, а до входа пък дежуреше екип пожарникари. Традиционните за този ден ритуали се възпроизвеждат и в много други училища, читалища и села в страната.

Тодор Кръшков

Директорката на училището Гинка Райчева първа прескочи огъня

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини