От х:

Днес в x:

Организират 6 училища за родители в Хасково

Председателят на сдружението Малина Славова - вдясно

Сдружение „Шанс и закрила“ са е наело да помага на около 70 семейства, които имат деца в риск на възраст от 3 до 15 години. Инициаторите на проект „Ранна превенция на изоставянето на деца“ ще работят с родители, които не полагат достатъчно грижи за развитието на децата си. Целта на проекта е да се ограничи рискът от изоставянето им и да се стимулира ролята на семейството за развитие на детето, обясни председателят на сдружението Малина Славова. Идеята е да се правят фамилни групови конференции и родителите да се консултират. Чрез събиране на семейства те сами ще намират решение на проблемите си. По принцип родителите един от друг се учат и стават по-уверени и по-добри. От сдружението предпочитат да работят с по-малко деца и семейства, за да им бъдат в по-голяма полза. Бенефициент ще бъде Отделът за закрила на детето, съвместно с някои училища и детски градини в общината.

Също така възнамеряват да обучат 20 специалисти – педагози, медицински лица и доброволци да разпознават факторите и белезите, които поставят едно дете в риск. От ръководството на проекта имат за цел да проведат групова работа с около 100 деца за общуване без насилие. Да организират и 6 „Училища за родители“ за придобиване на умения за позитивно родителство и подкрепа на детето.

Проектът е с продължителност 27 месеца – от януари тази година до март 2016-а. С частно финансиране е, с подкрепата на фондация „Лале“ и „Оук“, на стойност 60 910 лв.

Малина Славова припомни, че преди повече от 10 г. е имало Дневен център за работа с безнадзорни деца и са постигнати доста успехи в работата с тях. Сега решили отново да се върнат към рисковите деца.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини