От х:

Днес в x:

Приказката продължава: Григор на ¼-финал на АО, чака №1

Приказката за Григор Димитров продължава. Първата българска ракета победи осминафиналния си съперник Батиста Агут с 3:1 сета /6:3, 3:6, 6:2, 6:4/и се класира сред 8-те най-добри на откритото първенство по тенис „Аустрелиън Опън”, един от 4-те турнира от Големия Шлем. Досега никога българин не е припарвал до тази част от турнирите на Големия Шлем, но Гришо подобри собствения си рекорд за представяне на най-силните турнири - 3-ти кръг. Хасковлията е на ¼-финал и не смята да спира дотук. Следващият му съперник вероятно е световният №1 Рафаел Надал /Исп/, като Гришо винаги играе „на червено” срещу Матадора от Майорка. В три мача между тях българинът винаги е взимал сет, като най-близо до победата бе на мастърса в Монте Карло  миналата година.

Григор заслужи честта да се бори за скалпа на Надал след невероятна победа срещу неговия сънародник Батиста Агут. Онзи същият, който на този турнир хвърли бомбата, като отстрани аржентинския ас Дел Потро. Плюс това Агут имаше положителен баланс от сблъсъците с Димитров-2:1 победи. Испанският връщач обаче днес нямаше шанс. Хасковлията го преби с уинъри, не се самоуби с грешки, както в предишните им сблъсъци и показа, че е един от малкото тенисисти в тура, които влагат ум в играта. Гришо разхождаше съперника си наляво-надясно по корта, а всяка по-плитка топка бе атакувана. В защита нашият предугаждаше ударите на съперника и няколко пъти го размина на мрежата, включително и с един лоб. Сервисът на Григор пък накара Агут да загуби ориентация на кой свят се намира. Началният удар се насочваше на моменти с 220 км/час, а според официалната статистика на турнира средната скорост на сервиса на Григор е 192 км/ ч. Скорост, която не спадна през целия мач. Развръзката в 4-те сета бе идентична – който стигнеше до пробив, печелеше частта. След отлична защита българинът проби за 3:1 гейма и спечели първия сет. После загуби подаването си във втория гейм на 2-ия сет и Агут спечели. В третия нашия на два пъти спечели подаването на съперника и безпроблемно затвори частта с 6:2, а в решителния 4-ти сет българинът проби при 4:4 гейма и после безапелационна сервира за място на четвърт-финала.


Днешният успех на Гришо му донесе и чек за $270 000 и 340 точки за ранглистата, които го изкачват до рекордното в кариерата му №19 в света. По този начин първата ни ракета постигна поредната си цел, а сега следва дебют в Топ 10, който по всичко изглежда не е никак далеч, ако Димитров продължава с подобни игри.

Ето и официалната статистика от мача:

Г.Христов

Статистиката сочи предимство на българина във всеки компонент
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bb
    BB
    24 -2
    10:01, 20 яну 2014
    Браво гришо!!! You are number one.....
Последни новини