От х:

Днес в x:

Драстични разлики в цените на лекарствата в аптеките

В различни аптеки има големи разлики в цените на лекарствата, алармират зрители на Нова телевизия.

Те са изпратили снимки на едно и също лекарство, закупено за 16,52 лева в аптека в „Павлово" и за 9,12 лева в квартал „Илиянци".

„Важно е кога са закупени тези продукти. На пазара има строг процес на рефериране и ценообразуване. Аптеките не определят цените на лекарствата. Те се определят от специален орган", заяви пред Нова телевизия Тодор Найденов от Българския фармацевтичен съюз.

„Все повече ще излиза на преден план проблемът с голямата динамика в цените. На всеки 15 дни има актуализация на цените, на позитивния и реинбурсния списък, разликите понякога са огромни и аптеките не смогват да ги отразят цените", заяви Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пазарна логика в образуването на цените на лекарствата няма.

„Има държавна намеса и това е причината за високите цени. Тъй като Здравната каса реинбурсира най-ниската цена от дадена група лекарства, когато се регистрира продукт с по-ниска цена, лекарството, което си взимате вие поскъпва, защото частта, която доплащате нараства", обясни д-р Кацаров. „Причината е, че на пазара се е появил по-евтин продукт и той е увеличил това, което доплащате", обясни той.

Според Тодор Найденов цените могат да се променят ежедневно, а динамиката се определя от много фактори и на външните пазари, и на вътрешния.

„Понижението на цените е за сметка на аптеката. Аптеките поемат огромна социална цена за намаляване на лекарствата", заяви Тодор Найденов. По думите му често се случва даден препарат да е закупен от аптеката на висока цена, но след актуализацията на цените, е длъжна да го продава на много по-ниска.

Има сериозни разлики и в цените на медикаментите в България и съседните страни. Зрител е изчислил, че едно и също лекарство е 7 пъти по-скъпо в България отколкото в Турция.

„Зависи каква цена е регистрирал съответният притежател на разрешителното за употреба", обясни Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки. „Колкото по-голяма е опаковката, толкова по-ниска е цената".

„Когато фиксираш с наредба, че в продължение на 1 година производителят не може да променя регистрираната цена на продукта, или може да я промени само спрямо инфлацията, ако съм производител, за да се защитя от бъдещи проблеми, ще регистрирам по-висока цена, преди да влезе наредбата в сила", обясни д-р Стойчо Кацаров. Според Николай Костов обаче лекарствата на снимката не са едни и същи.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини