От х:

Днес в x:

5-годишният Валентин от Калофер хвана кръста в ледените води на Тунджа

5-годишният Валентин Анастасов от Калофер за втори път улови кръста в ледените води на река Тунджа на Йордановден. Малчуганът си пожела здраве и късмет и каза, че миналата година не е била много успешна за него, но се надява тази да е по-добра.

Баща му, който е рейнджър в Карловската бригада, и дядо му, който е сред изявените самодейци от града на Ботев, казаха пред Карлово ТВ, че традицията в тяхното семейство се спазва от векове.

От малки момчетата биват вкарвани в реката на традиционното мъжко хоро.

Тази година за разлика от миналата участниците в Мъжкото хоро бяха по-малко. Местните войводи са ядосани на чуждоземците, които опорочават традицията и правят разцепление.

Хващат се на хорото без носии, не знаят обредните песни. Все пак очакваното разцепление не се състоя, калоферци не направиха алтернативното хоро, което бяха планували на Паниците, а се върнаха и нагазиха в реката заедно с гостите.

Кметът на Калофер заяви, че той вярва, че българското, предаваното от поколение на поколение, ще запази историята и духа на града. "Има ли традиции, ще има и Калофер", каза още градоначалникът Румен Стоянов.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини