От х:

Днес в x:

Голям звездопад довечера, гледайте го легнали

С огромен звездопад стартира астрономическата 2014 година. Потокът с Квадрантиди е активен от 28 декември до 12 януари, но тази вечер е неговият максимум.

Така че при ясно време, за радост на романтиците, небето ще е особено красиво и озарено с безброй звезди. Очакваното количеството на падащите звезди в пика на метеорния поток между 02.00 и 05.00 часа, ще е от 40 до 60 на час, възможно е да достигнат и до 120. По-малко на брой падащи звезди ще могат да се наблюдават и в началото на нощта, но те ще са от 3-4 до 10 на час. Родителското тяло на потока е кометата Мачхолц.

Звездопадът може да се наблюдава с просто око в цялата страна при ясно време, включително и от Хасковско. За да се насладите качествено на гледката обаче е най-добре да отидете някъде извън града, където няма изкуствено осветление.

Освен това, за да е пълна насладата, е хубаво да сте в легнало положение, за да не се напряга врата, съветва Йонна Кокотанекова от Астрономическата обсерватория към Младежкия център.

По повод поверието за сбъднатите мечти при вида на падаща звезда, като човек на науката, Кокотанекова отговаря с думите: “През живата си астрономите наблюдават милиони падащи звезди и ако всеки път им се сбъдваше желание, щяхме да сме хора без проблеми“.

Ако точно тази вечер не ви се очертава като най-романтичната или пък просто заспите по-раничко, (и ако все пак вярвате в чудесата на падащите звезди), поправка ще имате между 12 и 13 август. Тогава ще можем да наблюдаваме и потока Персеиди.

Звездопадът Леониди предстои през ноември, уточняват астрономите. В нощта на 17 и 18 ноември ще бъде максимумът им.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини