От х:

Днес в x:

Водопадът Виктория вече се казва Моси-оа-туня

По данни на африкански медии управляващата партия в Зимбабве ZANU-PF (Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт) е огласила план за промяна на името на туристическата забележителност на Моси-оа-туня, което в превод от местния език означава Гърмящ дим. Именно това име са дали на водопада коренните жители.

Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Африка. Няма открити записки за откриването му нито по времето на арабските търговци през Х век, нито по времето на португалските изследователи през XVI-и в. Поради тази причина той е смятан за "открит" от шотландския мисионер Дейвид Ливингстън, който, търсейки търговски път към източноафриканския бряг, видял водопада на 16 ноември 1855 г. и го нарекъл Виктория в чест на английската кралица.

Уникалният водопад се намира на около 1 000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези, и нарушава традиционните представи с това, че водната маса не набира скорост към ръба, а от ленива река равнината се превръща за миг в бучаща стихия, сякаш базалтовата скала изведнъж се е пропукала, за да я погълне. Това е началото на каньона, първите 1 700 м от които са заети от Виктория. Другата особеност е липсата на езеро, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута.

Между еднакво високите си отвесни стени, раздалечени на места на 30, а другаде на 80 метра, Виктория е над два пъти по-широк и също толкова по-дълбок от Ниагарския водопад. Завесата от буйно разпенена вода по северната стена достига до 120 м, където се кълбят облаци от пръски, скриващи от погледа дъното на водопада. Все по-рехави във височина, тези облаци се издигат понякога до 400 м и, носени от вятър като струя на шадраван, оросяват дъждовната гора покрай южната страна.

Виктория и площта около него са включени в два национални парка - "Гърмящият дим" в Замбия и "Виктория фолс" в Зимбабве. Казват, че грохотът му заглушава шума от влак.

Според някои изчисления това е най-големият водопад в света. Широк е 1,7 км и е висок между 90 и 107 м. Интересен е с това, че водата пада в котловина и от подходящо разстояние човек може да обхване с поглед целия водопад.

Виктория е част от 2 национални парка и е една от най-известните туристически дестинации в Африка. Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Водопадът е също едно от Седемте природни чудеса на света.

Източник: ИТАР ТАСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини