От х:

Днес в x:

Най-после: Вместо смърт, почитаме раждането на национален герой

Шефът на тракийци Коста Сарджев и историкът Красимира Узунова дадоха началото на почитане рождението на националния герой

На фона на черногледото честване на смъртни дати за националните ни светини /Левски, Ботев/, днес тракийците отбелязаха светлата дата на раждането на един от големите български герои - Капитан Петко войвода. Войводата днес щеше да навърши 169 години. Всъщност, навърши ги, защото въпреки трагичната си гибел от ръцете на родните управници, той живее в паметта на българите или поне онези, които считат себе си за родолюбци.

Легендарният тракийски герой е емблематичен за Хасковско. Преселници от родното му село Доган Хисар са населили цял хасковски квартал. В историческата памет на града е записано, че Капитан Петко войвода е единственият, откликнал на отчаяния зов за помощ на местното население, да ги спаси от върлуващите башибозушки банди на Сенклер. Те прониквали през границата на освободена България през 1879-та година, за да създават политическо напрежение. Целта на британският агент на турска служба е да имитира спонтанни бунтове на турско население, след което Хасковско да бъде отцепено от автономната Източна Румелия и върнато на Османската империя. Тогава кметовете на градове и села пишат прошение до воеводата да дойде и защити. Любопитен е начинът, по който отзовалият се освободител се справя със ситуацията - за да не предизвика междудържавна криза, той заповядва на четниците си да стрелят по 5 патрона във въздуха. Башибозукът решава, че срещу него е започнала военна атака и понеже са свикнали да си имат работа само с невъоръжено население, бързат да се изтеглят.

Заради този подвиг в Хасково е вдигнат най-големия паметник на Капитан Петко войвода в България, подчерта историкът от РИМ-Хасково Красимира Узунова. Венци и цветя поднесоха членовете на хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“, общественици и граждани.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини