От х:

Днес в x:

Смяна на талона очаква всички, които карат на метан и газ

В рамките на следващите три месеца всички собственици на автомобили, които се движат на метан и газ, трябва да минат през КАТ и да сменят регистрационния си талон, където да се отрази, че автомобилът се движи на два вида гориво. В противен случай ги чакат санкции в размер на няколко хиляди лева, съобщи Нова телевизия.
Става въпрос за нормативно изискване, което казва, че ако караме кола, която има монтирана допълнително газова уредба, независимо на пропан-бутан или метан, то това трябва да бъде отразено в талона. По неофициални данни - става въпрос за около 1 млн. автомобила, защото администрацията няма пълни данни за колите с газова уредба.
И нещо още по-важно - наредба, изготвена по европейски изисквания влиза в сила от 1 март. Важното е, че тя регламентира, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение. А според Закона за движение по пътищата, за всяко конструктивно изменение, което не е направено по установения ред, собственикът на колата ще бъде наказан с глоба от 2000 до 7000 лева.
Сега глобата не се налага, защото има гратисен период. Но от първи март вече трябва да има пунктове, които да проверяват начина на поставяне на уредбата - не става въпрос за Годишните технически прегледи, а за еднократна проверка, която се очаква да струва около 50 лева.

Източник: http://dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини